Razmatrali moguće načine buduće saradnje CG i MMF-a

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa direktorom Međunarodnog monetarnog fonda – Odsjek za Evropu Alfredom Kamerom o finansijskoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i okruženju i mogućim načinima buduće saradnje Crne Gore i MMF-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Damjanović sa saradnicima, učestvuje na redovnom godišnjem sastanku Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa Holandijom i Belgijom, koji se održava u Sarajevu gđe je imao i niz bilaterlanih susreta sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i predstavnicima zemalja članica Konstituence.

“Ministar Damjanović sastao se i sa zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem, sa kojim je razgovarao o rebalansu budžeta koji je Vlada usvojila, kao neophodan preduslov za konsolidaciju javnih finansija pred pripremu budžeta za 2023. godinu, kao i o fiskalnoj održivosti seta zakona nove poreske politike ali i sajber napadima sa kojim se suočava državna informatička struktura”, navodi se u saopštenju.

Damjanović je, kako dodaju iz ministarstva, sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidsom razgovarao o aktuelnoj političkoj i finansijskoj situaciji u Crnoj Gori, potvrdama kreditnog rejtinga od strane Standard and Poor’s-a i Moodys-a, koje su, kako navode, ocijenjene kao znak stabilnosti javnih finansija i dobra poruka investitorima.

“Ministar Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, u Sarajevu je potpisao i Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija Crne Gore i Ministarstva finansija Holandije. Nakon potpisivanja Memoranduma uslijedio je konstruktivan razgovor sa holandskom ministarkom finansija i potpredsjednicom holandske Vlade, Sigrid Kaag o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu globalne krize i rata u Ukrajini”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Ovogodišnje teme sastanka su “Kako obuzdati globalnu inflaciju iz perspektive Centralne banke i Vlade” i “Energetska bezbijednost, tranzicija i saradnja”.

(RTCG)

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.