Moguće izdavanje garancija i novi partnerski okvir sa Svjetskom bankom

1 komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o mogućim garancijama i novom partnerskom okviru.

To je rečeno tokom sastanka ministra finansija sa potpredsjednicom SB Anom Bjerde, predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i šefom kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom, u okviru redovnog godišnjeg samita Holandsko-belgijske konstituence SB i MMF-a u Sarajevu.

Kako je precizirano iz tog Vladinog resora, osim razmjene stavova na ključne teme ovogodišnjeg panela o rastućoj inflaciji i energetskoj krizi, razgovarano je i o procjeni ekonomske situacije u Crnoj Gori.

“Bilo je riječi i o dinamici implementacije aktuelnih projekata koje finansira SB, o potencijalnom PBG aranžmanu – garancijama izdatim na osnovu procjene javnih politika, te novom partnerskom okviru sa SB. Razgovor u Sarajevu, bio je dobar uvod u predstojeće godišnje sastanke sa predstavncima SB u Vašingtonu, zakazane za oktobar, koji će biti pogodna prilika da se detaljnije definišu konkretni prioriteti saradnje”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Povodom najave da će sastanak Konstituence naredne godine biti održan u Crnoj Gori, Damjanović je izrazio očekivanje, da će se “uprkos trenutnim nepovoljnim geopolitičkim prilikama, održati u stabilnijem i predvidljivijem ekonomskom i političkom kontekstu”.

Podsjećamo, ministar je juče razgovarao i sa izvršnim direktorom Svjetske banke, Koenom Davidsom o aktuelnoj političkoj i finansijskoj situaciji u Crnoj Gori, te potvrdama kreditnog rejtinga od strane Standard and Poor's-a i Moodys-a, koje su ocijenjene kao znak stabilnosti javnih finansija i dobra poruka investitorima.

Takođe se zvaničo sastao sa zamjenikom izvršnog direktora MMF-a Bo Lijem, sa kojim je razgovarao o rebalansu budžeta koji je Vlada usvojila, kao neophodan preduslov za konsolidaciju javnih finansija pred pripremu budžeta za 2023. godinu, te o fiskalnoj održivosti seta zakona nove poreske politike, ali i sajber napadima sa kojim se suočava državna informatička struktura. Na sastanku sa Alfredom Kamerom direktorom Odsjeka za Evropu MMF-a razgovaralo se o finansijskoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i okruženju i mogućoj budućoj saradnji sa MMF-om.

Skup u Sarajevu, u organizaciji Holandsko-belgijske konstituence, bila je prilika da Damjanović razgovara sa zvaničnicima ostalih država članica – Holandijom, Jermenijom, Belgijom, Bugarskom, Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom, Hrvatskom, Izraelom, Kiprom, Luksemburgom, Moldavijom, Sjevernom Makedonijom, Rumunijom i Ukrajinom. Tom prilikom je Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, potpisao i Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između ministarstava finansija Crne Gore i Holandije.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *