MMF i SB upozoravaju: I umjereni udarac mogao bi da gurne svijet u recesiju

Dodajte komentar

Na tržišta kapitala, pored ostalog, loše utiče usporavanje rasta globalne privrede, na što su juče upozorili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka (SB).

MMF je za oktobar najavio novo smanjenje procjena rasta globalne ekonomije, nakon što je već u julu smanjio procjenu na 3,2 odsto u ovoj godini, a 2,9 odsto u idućoj.

“Neke zemlje iduće godine će uroniti u recesiju, ali još je prerano reći hoće li doći do globalne recesije”, poručio je MMF.

Svjetska je banka, pak, poručila da globalna privreda možda kreće prema recesiji, s obzirom na to da centralne banke u svijetu zbog visoke inflacije istovremeno povećavaju kamate.

“Tri najveće svjetske ekonomije – SAD, Kina i eurozona – bilježe oštro usporavanje rasta. Čak bi i jedan umjereni udarac mogao svjetsku ekonomiju da gurne u recesiju”, poručuje Svjetska banka.

Njen glavni ekonomista poručio je i to da ga zabrinjava mogućnost stagflacije – razdoblja sporog rasta ekonomije, a visoke inflacije.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o industrijskoj proizvodnji, potrošnji i investicijama u Kini.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *