Kina spremna da radi sa Rusijom na ubrizgavanju stabilnosti u svijet koji se mijenja

Dodajte komentar

Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi odigrala vodeću ulogu u ubrizgavanju stabilnosti u svijet koji se mijenja, rekao je kineski predsjednik Si Đinping tokom sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u četvrtak u Uzbekistanu.

Predsednik Si je kazao da su dvije zemlje održavale blisku koordinaciju na međunarodnoj sceni kako bi podržale osnovne norme međunarodnih odnosa.

„Suočena sa promjenama svijeta, našeg vremena i istorije, Kina će raditi sa Rusijom kako bi ispunila svoje odgovornosti kao glavne zemlje i odigrala vodeću ulogu u ubrizgavanju stabilnosti u svijet promjena i nereda”, rekao je.

Putin je rekao da svijet prolazi kroz višestruke promjene, ali da je jedna stvar koja ostaje nepromijenjena prijateljstvo i međusobno poverenje između Rusije i Kine i dodao da je sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Kine stabilno kao planina.

”I Rusija i Kina se zalažu za pravedniji i razumniji međunarodni poredak, dajući dobar primjer u međunarodnim odnosima”, rekao je on.

Dvojica lidera su to izjavili prilikom razmjene mišljenja o odnosima Kine i Rusije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa u uzbekistanskom gradu Samarkandu na marginama 22. sastanka Savjeta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Si je rekao da bilateralna saradnja Kine i Rusije u različitim oblastima napreduje stabilno, uz aktivnosti vezane za Godinu sportske razmjene koje su u toku, kao i snažan zamah u međunacionalnoj saradnji i međuljudskoj razmjeni.
Naglasio je da će Kina raditi sa Rusijom na pružanju snažne međusobne podrške u pitanjima koja se tiču suštinskih interesa jednih drugih i produbljivanju praktične saradnje u trgovini, poljoprivredi i drugim oblastima.
Si je pozvao obije strane da ojačaju koordinaciju u okviru ŠOS-a, Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju poverenja u Aziji, BRIKS-u i drugim multilateralnim mehanizmima.

Putin je rekao da će se Rusija konsolidovati i produbiti bilateralnu i multilateralnu komunikaciju i saradnju sa Kinom i proširiti saradnju u ključnim oblastima kao što su trgovina i energetika.

”Rusija će raditi sa Kinom na promovisanju kontinuirane, dublje saradnje među državama članicama ŠOS-a po principu nemiješanja u unutrašnje stvari, kako bi se izgradila autoritativna platforma za očuvanje regionalne bezbjednosti i stabilnosti”, istakao je Putin.

Putin je tokom razgovora rekao da je ruska strana čvrsto posvećena principu jedne Kine i osuđuje provokativne poteze pojedinih zemalja po pitanjima koja se tiču ključnih interesa Kine.

Si je rekao da cijeni rusko pridržavanje principa jedne Kine, naglasivši da je Tajvan dio Kine, da se kineska strana čvrsto protivi separatističkim snagama „nezavisnosti Tajvana” i spoljnom miješanju, i da nijedna zemlja nema pravo da bude sudija po pitanju Tajvana.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *