Hipotekarne kamatne stope u SAD iznad šest odsto, najviše od krize 2008. godine

Dodajte komentar

U Sjedinjenim Američkim Državama kamate na hipoteke premašile su šest odsto, što je najviši nivo od 2008. godine. Nove kamatne stope neprijatno su iznenadile kupce domova koji su ih prošle godine plaćali upola manje.

Prosječna kamatna stopa za hipoteke na 30 godina ove nedjelje dostigla je 6,02 odsto. Prošlog vikenda ona je bila na nivou od 5,89 odsto, a prošle godine 2,86 odsto, kako se navodi u izvještaju koju je objavila firma Freddie Mac. Kamate na hipoteke su posljednji put dostigle ovako visoke nivoe prije skoro 14 godina, kada su SAD bile u dubokoj recesiji, piše The Wall Street Journal.

Povećanje hipotekarnih kamata jedan je od najizraženijih efekata povećanja troškova kreditiranja za potrošače i preduzetnike, odnosno kampanje koju Federalne rezerve (Fed) sprovode kako bi suzbile rast inflacije.

Ono je već dovelo do velikih promena na tržištu nekretnina, dodavanjem na stotine i više dolara na mjesečnu cijenu plaćanja hipoteke potencijalnog kupca, usporavajući tržište koje je donedavno bilo “usijano”.

Više kamatne stope primorale su neke od potencijalnih kupaca da nastave sa iznajmljivanjem, dok neki pokušavaju da uštede na drugi način kako bi otplatili hipoteku.

Očekuje se da će Fed na sastanku zakazanom za sljedeću nedjelju odlučiti da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa, posebno nakon ovonedeljnog izvještaja koji je pokazao da potrošačke cijne i dalje ubrzano rastu, prenosi Biznis.rs.

Zajmoprimac koji kupi kuću u vrijednosti od 500.000 dolara sa učešćem od 20 odsto i kamatnom stopom od 2,86 odsto u toku 30 godina bi za kredit od 400.000 dolara trebalo da isplati kamatu u vrednosti od 200.000 dolara. Ukoliko je njihova kamatna stopa 6,02 odsto, prema računici kompanije Bankrate, taj iznos bi mogao dostići i 465.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *