Dolar je sigurno mjesto ove godine jer se rizična imovina raspada

Dodajte komentar

Rastući dolar je sada jedina moguća zaštita od onoga što se pretvara u najveće uništenje vrijednosti akcionara od svjetske finansijske krize.

S obzirom na to da su globalne akcije ove godine već izgubile 23 triliona dolara, inverzni odnos američke valute sa rizičnom imovinom čini je jedinim igračem u gradu, barem do kraja 2022. godine, prema Citigroup Inc. Canadian Imperial Bank of Commerce, koja kaže da je dolar postavljen za nastavak, dok Brown Brothers Harriman & Co. kaže da globalna pozadina i dalje favorizuje američku valutu.

Dolar je ove godine bio u obrnutoj korelaciji sa akcijama

“Jedino mjesto za skrivanje je u gotovini u američkim dolarima”, napisali su stratezi Citija, uključujući Jamie Fahyija i Adam Pickettija, u istraživačkoj bilješci u četvrtak. Biće potrebna “duboka recesija” da bi se američka inflacija znatno smanjila, što bi impliciralo produženi pad korporativnih profita i akcija prije nego što se Federalne rezerve krenu u suprotnom smjeru, rekli su.

Bloomberg Dollar Spot Index, koji prati američku valutu u odnosu na 10 globalnih kolega, porastao je za više od 11 odsto ove godine, što je rekordan godišnji učinak u podacima koje je Bloomberg prikupio, počevši od 2004. godine.

Dokazi o pustoši izazvanom aprecijacijom dolara iznijeti su ove nedelje na tržištima valuta. Dolar je ojačao nakon što su podaci o inflaciji u SAD-u u utorak bili viši nego što se očekivalo, doveli su do toga da su trgovci ponovo povećali opklade da će Fed ići na povećanje stope, što je smanjilo globalno raspoloženje da rizikuje.

Jen, koji je već oslabio na najniži nivo od 24 godine, pao je za dlaku od pažljivo posmatranog nivoa od 145 za dolar, dok je kineski juan pao preko sedam, a kanadska valuta je pala na najslabiji odnos u skoro dvije godine. Australijski dolar je na ivici novog višegodišnjeg minimuma.

Stratezi kažu da je malo vjerovatno da će još biti olakšanja od dominacije dolara.

“Promjena cena rizika od pooštravanja Feda će vjerovatno zadržati ponudu dolara u bliskoj budućnosti”, napisao je Win Thin, šef valutne strategije u Brown Brothers Harriman u Njujorku. „Kao što smo rekli tokom ove najnovije korekcije dolara, ništa se nije suštinski promijenilo i globalna pozadina nastavlja da favorizuje dolar i američku imovinu uopšte.”

CIBC se slaže da je prerano za otpisivanje snage dolara.

“Stvarna kamatna stopa je i dalje duboko negativna, a finansijski uslovi suviše labavi”, rekao je Bipan Rai, šef strategije za deviznu politiku u CIBC u Torontu. “Tržište je doprinijelo jednim dijelom ovome, ali postoji dovoljno znaka pitanja u pogledu toga gde je kraj da bi dolar trebalo da bude dobro podržan.”

Citi predviđa da će indeks američkog dolara kompanije Intercontinental Exchange Inc., koji je već na vrhuncu u dvije decenije, porasti za još dva odsto u naredna tri mjeseca.

“Naveli smo da će kraj berzanskog rasta USD zahtijevati ili osovinu Feda koja će biti dokazana povećanjem rasta američke kamatne stope ili pad globalnih očekivanja rasta”, napisali su stratezi Citija. “Ovo bi mogle biti teme za 2023, ali ne danas.”

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *