Cijena nafte ide ka trećem nedjeljnom padu

Dodajte komentar

Cijena nafte na svjetskom tržištu ide ka trećem nedjeljnom gubitku, jer se tražnja za ovom robom ne povećava, dok je snažan američki dolar učinio naftu još skupljom za većinu kupaca.

West Texas Intermediate (WTI) je ojačao iznad 85 dolara po barelu, ali ostaje na putu da ovu nedjelju završi sa padom više od jedan odsto. Potrošnja je ugrožena strogom politikom Federalnih rezervi, rizikom od recesije u Evropi zbog teške energetske krize, ali i time što se Kina drži svoje politike “Covid-Zero”.

Podaci iz Kine u petak dali su pomiješanu sliku o najvećem svjetskom uvozniku nafte. Dok su neki široki pokazatelji pokazivali znake oporavka u avgustu jer su industrijska proizvodnja, maloprodaja i investicije u osnovna sredstva rasle brže nego što se očekivalo, prerađivačka industrija u zemlji ostala je pod pritiskom.

Nafta je na putu za prvi kvartalni gubitak posle više od dvije godine i dobitaka koje je ostvarila nakon rata u Ukrajini. I ova roba se povukla zajedno sa globalnim akcijama i drugim robama, uključujući bakar, pošto su investitori ponovo mjerili svoja očekivanja za ekonomske izglede. U SAD, niz vodećih kompanija ove nedelje je označio rastuće rizike.

“Osjećaj na tržištu nafte ostaje uglavnom negativan, uz zabrinutost kineske potražnje”, rekao je Warren Patterson, šef strategije za robu u ING Groep NV u Singapuru. “Šira snaga koju smo vidjeli u američkom dolaru, zajedno sa očekivanjima Feda, neće biti od velike pomoći za većinu robnog kompleksa.”

Cijene:

– WTI za isporuku u oktobru porastao je 0,4 odsto na 85,47 dolara po barelu na berzi u Njujorku u 7.13 ujutru u Londonu. Fjučersi su ove nedelje niži za 1,6 odsto.

– Brent za novembarsko poravnanje bio je viši za 0,6 odsto na 91,38 dolara po barelu na berzi ICE Futures Europe.

Nafta je takođe bila pod pritiskom snažnog američkog dolara. Rastući dolar, koji je pomogao da juan bude najniži od 2020, čini robu skupljom za kupce izvan SAD.

Među medveđim signalima u četvrtak, američko ministarstvo energetike povuklo je očekivanja da je obnavljanje strateških rezervi zemlje neizbježno. Kina bi, u međuvremenu, mogla da dozvoli veći izvoz goriva, potencijalno odražavajući slabu domaću potrošnju.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *