Žugić na sastanku SB i MMF: Krediti uvećani 37 odsto u odnosu na isti period 2021.

Stanje u bankarskom sektoru Crne Gore je dobro i pozdravljamo napore koje Centralna banka Crne Gore ulaže u očuvanje stabilnosti i zdravlja kreditnih institucija, stav je zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda.

To je rečeno na današnjem sastanku delegacije naše zemlje sa visokim zvaničnicima MMF-a koji je održan u sklopu godišnjeg sastanka Belgijsko-holandske konstituence Svjetske banke i MMF-a u Sarajevu.

Osim visokih predstavnika SB i MMF-a, sastanku u Sarajevu prisustvuju delegacije 15 zemalja članica Konstituence, predvođene ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka, među kojima su i ministar Aleksandar Damjanović i guverner Radoje Žugić. Kako su naveli iz CBCG, glavna tema ovogodišnjeg sastanka Konstituence su trenutni i budući programi i politike SB i MMF, posvećeni iznalaženju rješenja za aktuelne globalne ekonomske izazove, prije svega visoku inflaciju i energetsku nesigurnost.

“Usljed aktuelne geopolitičke situacije i posljedica prethodne ekonomske i zdravstvene situacije, rizici vezani za makroekonomsku i finansijku stabilnost u narednoj godini su izrazito naglašeni. Rat u Ukrajini mogao bi dodatno pogoršati problem snabdijevanja gasom, dok bi obuzdavanje inflacije moglo imati posljedice po globalnu ekonomiju, teže od očekivanih. Dalje, strožiji finansijski uslovi na globalnom tržištu mogli bi izazvati probleme u servisiranju dugova, posebno država sa izraženim fiskalnim ranjivostima”, naveli su visoki zvaničnici dvije međunarodne finansijske institucije.

Naredni sastanak u Crnoj Gori

Delegacija Crne Gore sastala se sa Bo Lijem, zamjenikom generalne direktorice MMF-a, Paulom Hilbersom, izvršnim direktorom i Alfredom Kamerom, direktorom Sektora za Evropu, kao i Svjetske banke potpredsjednicom Annom Bjerde i izvršnim direktorom Koenom Davidseom.

Kako su precizirali iz CBCG, guverner Žugić upoznao je sagovornike sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na stanje u bankarskom sektoru. Saopštio je da je bankarski sistem stabilan i da ključne bilansne pozicije bilježe pozitivne trendove i ostvaruju rekordne nivoe. Po riječima Žugića, kreditna aktivnost banaka u Crnoj Gori u tekućoj godini je veoma intenzivna, uz očuvanu stabilnost sistema i zadržano povjerenje klijenata.

“Za sedam mjeseci ove godine banke su odobrile 826,8 miliona novih kredita, što je za 37% više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 74% više u odnosu na 2020. i 27% više u odnosu na pretkriznu 2019. Takođe, depoziti nastavljaju trend rasta, koji je, u prvih sedam mjeseci tekuće godine, iznosio preko 600 miliona eura, što potvrđuje povjerenje klijenata u bankarski sektor, kao i u regulatora”, rekao je Žugić.

Li i Davidse izrazili su pozdravili su napore CBCG za očuvanje stabilnosti i zdravlja kreditnih institucija. Izrazili su zadovoljstvo pozitivnim stanjem u bankarskom sektoru kao i saradnjom sa CBCG, uz otvoreni poziv da se u narednom periodu intenzivira i posebno fokusira na aktuelne izazove.

Na današnjem skupu je potvrđeno da će se naredni godišnji sastanak Belgijsko-holandske konstituence održati u Crnoj Gori. Tim povodom je guverner Žugić izrazio nadu da će sastanak u 2023. godini, “uprkos sumornim izgledima, biti održan u povoljnijem ambijentu, bez ratova, pandemije i uz obuzdanu inflaciju”.

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

One comment

  1. Šta guverner zna o ekonomiji zemlje? Hahahahaha 😂 da dođe ozbiljno biće…

Leave a Reply

Your email address will not be published.