U susret drugom CBCG Hackathonu: Kako omogućiti sigurnije, brže i jednostavnije poslovanje

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore, organizuje drugu godinu zaredom hakaton čija je tema Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno / Know Your Customer (KYC) – Easy and Secure.

Kako je najavljeno, tokom dvodnevnog takmičenja koje će biti održano od 7. do 9. oktobra u online formatu, timovi će idejom i programerskim rješenjem pokušati da pruže odgovore kako na jednostavan i siguran način identifikovati klijenta, te dodatno ubrzao pristup uslugama i servisima, kako u privatnom tako i u javnom sektoru.

Nastavak dobre zamisli

Isti organizatori su kroz prvi FinTech Hackathon na temu Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori prošle godine privukli pažnju 41 tima samo iz Crne Gore, od čega čak 18 timova srednjoškolaca, 11 timova studenata i 12 timova profesionalaca iz oblasti bankarstva i IT-a. Kako su istakli iz CBCG, nadmetali su se timovi sa svojim inicijalnim zamislima inovativnih digitalnih bankarskih ili finansijskih servisa.

Prvonagrađeno od tri najbolja rješenja (tim Budućnost) bila je aplikacija za stimulisanje krlijenata da koriste elektronsko bankarstvo kroz program nagrađivanja te automatizaciju plaćanja. Druga nagrada pripala je timu Interact koji je osmislio mobilnu aplikaciju na principu gejmifikacije, koja podstiče štednju, te pomaže pri plaćanju, dok je treća (tim Loanit) bila za web aplikaciju koja treba da objedini informacije o kamatnim stopama za sve vrste kredita.

Iz CBCG podsjećaju da je „od ideje do gotovog rješenja ili servisa spremnog za tržište, veoma dugačak put“.

„Bilo bi preveliko očekivanje da za godinu dana timovi kojima je prošlogodišnji hakaton bilo prvo iskustvo tog tipa, uspješno provedu svoje ideje kroz sve faze razvoja. Sa nekim od timova smo kasnije bili u komunikaciji, dajući im podršku kroz stručne savjete, a neke od timova smo vidjeli na drugim sličnim takmičenjima u regionu. Vjerujemo da nas ta vrsta saradnje očekuje u budućnosti“, dodaju iz vrhovne finansijske institucije, uz podsjećanje da su takođe pomogli da ideje prođu sve – od provjere usaglašenosti sa zakonskom regulativom, do podrške adekvatnoj prezentaciji projekata.

No, posebno potcrtavaju da je prvi hakaton u potpunosti postigao osnovni cilj CBCG –  da podstaknu inovacije u domenu digitalnog bankarstva, pruže doprinos finansijskoj edukaciji i širenju svijesti o značaju finteka u Crnoj Gori. Uz to, predstavljene ideje su ostale u vlasništvu njihovih autora, koji su dalje mogli da rade i traže podršku za svoje modele.

Povezivanje i saradnja regiona

Brojni su bili razlozi da ovogodišnji hakaton preraste državne granice, a prva je bila ideja da se jačom konkurencijom stimuliše inovativni i takmičarski duh, što bi trabalo da rezultuje kvalitetnijim projektima, te saradnjom među regionalnim inovatorima i entuzijastima.

„Primarni motivi kod osmišljavanja teme Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno, odnosno zadatka, bili su segmenti u domaćem bankarskom sistemu za koje smatramo da imaju potencijal za dalje unapređenje i razvoj. Motivisani smo i željom da se o temi diskutuje ne samo tokom takmičenja, nego i po njegovom završetku. Konkretni razlozi za ovakvu temu vjerodostojnost digitalnog identiteta je jedno od ključnih uporišta za servise i usluge koji zahtijevaju najviši stepen povjerenja i sigurnosti“, naveli su iz CBCG, uz podsjećanje da je KYC proces, koji je tema ovogodišnjeg hakatona, već temelj mnogih digitalnih usluga.

Širenje na region, dodaju, sasvim je očekivano s obzirom na to da su izazovi u oblasti bankarstva i digitalnih usluga dosta slični, pa buduća inovativna rešenja mogu biti korisna u svim sistemima država iz kojih su pozvani takmičarski timovi, a to su Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

„Ovakva interakcija proširuje svijest o tehnologijama koje mogu riješiti praktične izazove i omogućiti sigurnije, brže i jednostavnije poslovanje. Ako želimo da unaprijedimo digitalizaciju u ovim segmentima, neophodno je prepoznati izazove i stimulisati primjenu sofisticiranih znanja i vještina“, rekli su za portal Bankar.me iz CBCG.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *