“Nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa”

Jedna od ozbiljnih posljedica hakerskih napada na informaciono-komunikacionu infrastrukturu je pto Ministarstvo finansija nije javnost obavijestilo o prihodnoj i rashodnoj strani budžeta zaključno sa avgustom, a Vlada donosi odluku o rebalansu budžeta, saopštili su iz pokreta “Evropa sad” i ocijenili to zabrinjavajućim i alarmantnim.

Iz Pokreta ističu da je razočaravajuće da iz Vlade Crne Gore dobijamo polu-informacije i konfuzne podatke u vezi sa hakerskim napadom, a ni nakon skoro četiri sedmice od napada mnogi servisi ne rade.

“Uspješan hakerski upad nije iznenađenje za sve koji znaju prilike u vezi sa stanjem u kom se nalazi informaciono-komunikaciona infrastruktura javne uprave (značajan broj servisa bez validnih sigurnosnih sertifikata, kao i serveri i radne stanice sa sistemskim softverom koji je zastario i nije zaštićen od potencijalno novih virusa/trojanaca), kao i kadrovima koji su zaduženi za donošenje odluka u vezi sa razvojem i održavanjem iste”, piše u saopštenju.

Zabrinjavajuće je, ističu, da su se povjerljivi dokumenti iz Skupštine i Vlade Crne Gore našli javno dostupni na “dark web-u”, nekoliko dana nakon napada.

Dodaju i da je kod kriznih situacija, kakva je ova, vrlo važna koordinirana, pravovremena i istinita komunikacija o dimenziji problema, kako građani ne bi dobijali konfuzne i kontradiktorne informacije.

Iz Pokreta su, na kraju, Vladi ponudili intelektualnu pomoć u rješavanju nastalog problema.

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.