EU nanela udarac Guglu, kazna 4,125 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropski sud donio je odluku po žalbi američke kompanije Alfabet, vlasnika najvećeg pretraživača interneta Gugla, i odredio mu kaznu od čak 4,125 milijardi eura.

Naime, Gugl se žalio na raniju odluku suda kojom je kažnjen sa 4,34 milijarde eura i u drugom stepenu dobio smanjenje presude za 200 miliona eura.

Gugl je prošle godine takođe izgubio na evropskom sudu i kažnjen je sa 2,42 milijarde eura, a u posljednjih deset godina je u tri slučaja u Evropi platio ukupno 8,25 milijardi eura kazni za kršenje pravila o konkurenciji.
I u posljednjem slučaju kažnjen je jer je koristio Android operativni sistem za mobilne telefone da skrajne konkurenciju.

„Opšti sud uglavnom potvrđuje odluku Evropske komisije da je Gugl namentuo nezakonite restrikcije proizvođačima moniblnih telefona sa Androidom i operaterima mobilnih mreža kako bi konsolidovao dominatnu poziciju svog pretraživača“, zaključio je sud.

Ono što plaši jednu od najvećih svetskih kompanija je što je uspostavljen presedan koji bi i druge države mogle da iskoriste da im razrežu kazne.

Predstavnici Gugla iskazali su razočaranje presudom, a na raspolaganju im stoji još žalba EU sudu pravde.

(Danas)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *