Ethereum promijenio protokol – završen dugo očekivani ‘Merge’

Dodajte komentar
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

Najvažnija komercijalna kriptovaluta, ethereum, upravo je promijenila protokol. Blokčejn mreža je završila najveću i najambiciozniju nadogradnju softvera u svijetu kriptovaluta do sada, rekao je njen suosnivač Vitalik Buterin u objavi na Twitteru u četvrtak.

Nazvan “Merge” (spajanje), zamijenio je računare koji troše puno energije energetski efikasnijim rješenjem koje koristi gomilu matičnog tokena mreže, ether, smještenih u posebne, takozvane novčanike za ulaganje. Kao rezultat toga, potrošnja energije ethereuma će se smanjiti za oko 99 odsto.

Takav preokret se nikada ranije nije pokušao, a kamoli u ethereumu, koji je dom za oko 3.500 aktivnih decentralizovanih aplikacija, od igara do rukovanja kriptovalutama vrijednim milijardama dolara. “Merge” ne mijenja iskustvo krajnjeg korisnika na ethereumu, ali je ključna odskočna daska za nadogradnje koje će učiniti mrežu bržom i jeftinijom i trebalo bi dodatno da poveća njen status i upotrebu.

Spajanje je takođe promijenilo svojstva ethera, čineći ga sličnijim hartijama od vrijednosti koje donose prinos. Očekuje se da će biti oko 5,2 odsto nakon spajanja, prema bazi podataka Staking Rewards. Zbog očekivanog neto smanjenja ponude ether tokena ubrzo nakon ažuriranja, trebalo bi da novčić postane privlačniji za investitore.

Ether je skočio više od pet puta u 2021. godini, nadmašivši bitcoin sa velikom razlikom, dijelom zbog optimizma u vezi sa spajanjem. Oba tokena su prošla kroz težak period otkako su u novembru dostigla rekordne vrijednosti, a ether je pao za više od 50 odsto ove godine.

Nadogradnja softvera se zove “Merge” jer će se postojeći ethereum blokčejn kombinovati sa paralelnom mrežom koja radi skoro dvije godine kako bi se testirao koncept proof of stake. Sve u svemu, nadogradnja se razmatra već više od sedam godina.

Iako je završeno, spajanje bi moglo biti praćeno danima ili čak nedjeljama problema, na osnovu onoga što se dogodilo nakon nekih prethodnih ažuriranja softvera. Zabrinuti zbog grešaka i hakovanja, kripto-berze kao što je Coinbase Global Inc. pauzirale su povlačenja i depozite u vezi sa ethereumom u vreme nadogradnje softvera. Kripto-zajmodavac Aave je suspendovao pozajmljivanje ethera prije spajanja.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *