Cijena gasa u Evropi raste dok se odmjerava efikasnost intervencije EU

Dodajte komentar

Prirodni gas dodatno je poskupio dok trgovci vagaju da li će koraci koje preduzima Evropa da obuzda energetsku krizu, biti dovoljni da spriječe racionalizaciju i nestanke struje tokom zime.


Referetni fjučersi su skočili čak 12 odsto. Plan radikalne intervencije Evropske komisije uključuje prikupljanje 140 milijardi eura za potrošače od zarade energetskih kompanija, kao i obavezno ograničavanje vršne potražnje za električnom energijom i povećanje likvidnosti. Međutim, ostaje neizvjesno kako će se mjere sprovoditi pošto su zemlje članice podijeljene i moraju da potpišu planove Komisije.

Predlog za ograničavanje cijena uvoznog gasa odbačen je zbog nedostatka konsenzusa. Planovi takođe nisu uključivali nikakva rješenja kako da se poveća snabdijevanje koje je otežano otkako su ruske isporuke smanjene. Njemački energetski regulator upozorio je da bi se zemlja mogla suočiti sa talasima nestašica u slučaju hladne zime.

“Fokus će ostati na nivoima skladištenja. Evropske zalihe su popunjene oko 84 odsto, nešto iznad petogodišnjeg prosjeka, a u Njemačkoj 89 odsto, prema Gas Infrastructure Europe. Efikasne mjere smanjenja potražnje biće sve važnije ukoliko dođe do akutne nestašice energije”, rekao je Stefan Ulrih, analitičar Bloomberg NEF-a.

Vremenske prognoze sada ukazuju na niže temperature za kraj septembra, što odmah izaziva zabrinutost na tržištu zbog povećanja potražnje, navode analitičari trgovačke firme Energi Danmark u napomeni.

Holandska cijena gasa, merilo za Evropu, bila je viša za 9,7 odsto i iznosila je 239 eura po megavat-satu u 10.30 u Amsterdamu. Referetni fjučersi su porasli za 14 odsto u prethodne dvije sesije. Ekvivalent u Velikoj Britaniji porastao je za 13 odsto.

Evropske cijene gasa su za oko osam puta veće od uobičajenih nivoa za ovo doba godine, što predstavlja ogroman pritisak na privredu i kućne budžete. Vlade su pod sve većim pritiskom da reaguju sa zvaničnim početkom sezone grijanja za samo dvije nedjelje.

“Visoke cijene su već pomogle da se smanji potražnja jer su fabrike – od metala do đubriva – smanjile proizvodnju. Gas po cijeni od oko 190 eura po megavat-satu tokom zime bio bi dovoljan da izazove pad potražnje od najmanje 14 odsto u sektorima tokom najhladnijih mjeseci”, kaže Ulrih iz Blumberg NEF-a.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *