Cijena dizela pada širom svijeta

Dodajte komentar

Cijena dizela pada širom svijeta dok trgovci vagaju uticaj potencijalne nove kvote za kineski izvoz goriva.

Evropski “ICE gasoil crack”, koji mjeri cijenu dizela u odnosu na ugovore za sirovu naftu, pao je na najniži nivo u više od mjesec dana. Marže za dizel gorivo su oštro pale u SAD i Singapuru.

Kinesko ministarstvo trgovine moglo bi uvesti izvoznu kvotu goriva od 1,5 miliona tona u četvrtoj raspodjeli, rekao je ranije industrijski konsultant OilChem. Nejasno je koliki bi dio ove kvote goriva bio dizel.

Iako je količina relativno mala u poređenju sa ukupnim kineskim izvozom goriva, dodatna kvota signalizira slabljenje izgleda potražnje za naftom u najvećoj privredi Azije, rekli su trgovci. Kineska striktna politika “Covid-Zero” znači da je prijetnja od zatvaranja zbog virusa uvjek prisutna.

Dizel se redovno prevozi širom svijeta tankerima za naftu, tako da veća ponuda i naknadno niže cijene u jednoj regiji utiču na druga tržišta. Iako su marže pale, one su i dalje visoke prema istorijskim standardima. U Evropi je cijena ICE dizela oko 11.45 sati po singapurskom vremenu iznosila oko 35 dolara po barelu – što je otprilike trostruko više od petogodišnjeg sezonskog prosjeka. Singapurski 10ppm u odnosu na sirovu naftu iz Dubaija bio je blizu 33 dolara po barelu.

Potencijalna izvozna kvota od 1,5 miliona tona iznosila bi oko 11,2 miliona barela, da je sve u pitanju dizel. Ove godine Međunarodna agencija za energiju procjenjuje svjetsku dnevnu potražnju za dizelskim gorivom na nešto više od 28 miliona barela dnevno.

Kineski bruto izvoz dizela, benzina i kerozina zaostaje za nivoom od pre godinu dana za oko 580.000 barela dnevno do ove godine, objavila je IEA.

Agencija je smanjila svoja očekivanja za ovogodišnje kineske rafinerije u svom mjesečnom izvještaju o tržištu nafte u srijedu, a takođe očekuje godišnji pad ukupne potražnje u zemlji. Predviđeni godišnji pad u rafinerijskom prometu je “bez presedana”, a očekivalo se da će posljedični nedostatak snabdijevanja biti nadoknađen manjim izvozom proizvoda.

Zajedno s potencijalnom kineskim snabdijevanje, tržište dizela takođe se suočava s pritiscima na strani potražnje.

“U Evropi postoji potencijal za racionalizaciju energije zimi, što će takođe uticati na putovanje na posao i industriju, ključne sektore potražnje za dizelom”, rekao je Jonathan Leitch, naftni analitičar u Turner, Mason & Co. “Postoje i brige da će visoka inflacija s rastućim kamatnim stopama donijeti recesiju, smanjujući industrijsku proizvodnju, a time i potražnju.”

(Bloomberg Adria)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *