Ove i naredne godine nije planirano zaduženje kod MMF-a

Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekuje da će Skupština Crne Gore jednoglasno usvojiti rebalans budžeta, koji je Vlada juče usvojila. U ovoj i narednoj godini, kako kaže, nije planirano zaduženje kod MMF-a.

Za 28. septembar zakazana je sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu i zaduženju od 350 miliona eura.

Ministar finansija je u emisiji “Link”, Radija Crne Gore, kazao kako očekuje da se sa poslanicima otvore sva pitanja o javnim finansijama.

“Očekujem da će rebalans biti jednoglasno usvojen u Skupštini i da će on biti podloga Skupštini i Vladi da zajedno isplaniramo i dođemo da optimalnog budžeta za narednu godinu”, naveo je Damjanović.

Damjanović će sjutra biti u Sarajevu, koje je domaćin takozvanog mini Samita MMF-a i SB. Ministar kaže da će naredne godine Crna Gora biti domaćin takvog skupa.

“To je prilika i da se opipa teren u smislu mogućih aranžmana i mogućih aspekata saradnje”, poručio je Damjamović i dodao da ipak zaduženje kod MMF-a nije u planu.

“Sa MMF-om je bilo preliminarnih razgovora u konktekstu saradnje. Što se tiče ove godine nema planova bilo kakvog aranžmana sa MMF-om, što se tiče naredne godine takođe nema takvih planova, kao što nema planova ni sa obveznicama za 2023.”, poručio je Damjanović i dodao kako je cilj da se sredstva obezbijede na najkonzervativniji mogući način.

U tom smislu počeli su, kako kaže, neformalni razgovori sa domaćim bankama, o zaduženju koje država planira da obavi nakon rebalansa.

Nakon usvajanja rebalansa, kako dodaje Damjanović, stvoriće se i formalni uslovi za te razgovore.

Izvor: RTCG

Check Also

New York Community Bank postaje većinski vlasnik propale Signature Bank za 2,7 milijardi dolara

New York Community Bank kupiće većinu dionica Signature Bank za 2,7 milijardi dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published.