Ove i naredne godine nije planirano zaduženje kod MMF-a

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekuje da će Skupština Crne Gore jednoglasno usvojiti rebalans budžeta, koji je Vlada juče usvojila. U ovoj i narednoj godini, kako kaže, nije planirano zaduženje kod MMF-a.

Za 28. septembar zakazana je sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu i zaduženju od 350 miliona eura.

Ministar finansija je u emisiji “Link”, Radija Crne Gore, kazao kako očekuje da se sa poslanicima otvore sva pitanja o javnim finansijama.

“Očekujem da će rebalans biti jednoglasno usvojen u Skupštini i da će on biti podloga Skupštini i Vladi da zajedno isplaniramo i dođemo da optimalnog budžeta za narednu godinu”, naveo je Damjanović.

Damjanović će sjutra biti u Sarajevu, koje je domaćin takozvanog mini Samita MMF-a i SB. Ministar kaže da će naredne godine Crna Gora biti domaćin takvog skupa.

“To je prilika i da se opipa teren u smislu mogućih aranžmana i mogućih aspekata saradnje”, poručio je Damjamović i dodao da ipak zaduženje kod MMF-a nije u planu.

“Sa MMF-om je bilo preliminarnih razgovora u konktekstu saradnje. Što se tiče ove godine nema planova bilo kakvog aranžmana sa MMF-om, što se tiče naredne godine takođe nema takvih planova, kao što nema planova ni sa obveznicama za 2023.”, poručio je Damjanović i dodao kako je cilj da se sredstva obezbijede na najkonzervativniji mogući način.

U tom smislu počeli su, kako kaže, neformalni razgovori sa domaćim bankama, o zaduženju koje država planira da obavi nakon rebalansa.

Nakon usvajanja rebalansa, kako dodaje Damjanović, stvoriće se i formalni uslovi za te razgovore.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *