Kolaps dionica zbog visoke inflacije: Ogromni gubici na Njujorškoj berzi

Dodajte komentar

Njujorška berza pretrpjela je jedan od najgorih gubitaka u posljednje vrijeme nakon što su investitori reagovali na izvještaj koji pokazuje da je inflacija prošlog mjeseca ostala jaka uprkos rasprodaji akcija centralne banke.

Dow Jones Industrial Average izgubio je 1.276,37 poena, odnosno 3,94% svoje vrijednosti.

S&P 500 imao je najgori dan u 2022, izgubivši 177,72 poena, ili 4,32% svoje vrijednosti. Nasdaq Composite je prošao još gore, izgubivši 5,16% vrijednosti.

Gubici su bili ogromni i obuhvatili su skoro 500 kompanija na berzi, pri čemu su velike firme poput Meta izgubile 9,4% vrijednosti svojih akcija i Nvidia9,5%.

Kolaps je uslijedio nakon izveštaja koji pokazuje da je odgovor centralne banke na rekordno visoku inflaciju učinio malo da utiče na depresijaciju dolara.

Američki biro za statistiku rada objavio je u utorak svoj mjesečni izvještaj o indeksu potrošačkih cijena. Dokument prati promjene cena ključnih proizvoda široke potrošnje i pokazao je da su u avgustu 2022. cijene bile 8,3 odsto više nego 2021. godine.

– Izvještaj je bio nedvosmisleno negativan za tržišta akcija. Izvještaj zapravo znači da ćemo imati kontinuirani pritisak politike FED-a kroz povećanje kamatnih stopa – rekao je za američke medije Met Peron, direktor istraživanja u investitorskoj kompaniji Janus Henderson.

Nakon izvještaja, očekuje se da će američke Federalne rezerve ostvariti najveće povećanje kamatnih stopa do sada kada se sastanu sljedeće nedjelje.

Dok je cilj viših kamatnih stopa da ograniče intrabankovne pozajmice, a time i stvaranje novog novca, aprilska studija Instituta za ekonomsku politiku pokazala je da korporativni profit čini 54 odsto inflacije u Sjedinjenim Državama u posljednje dvije godine, što znači da su problem špekulacije cijenama, a ne pretjerane pozajmice, prenosi međunarodni Sputnjik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *