JPMorgan Chase preuzima fintech za plaćanja Renovite

Dodajte komentar

JPMorgan Chase pristao je da preuyme startup za plaćanja Renovite kako bi se odbranio od prijetnji fintech kompanija uključujući Stripe i Block.

Banka, glavni igrač u areni globalnog plaćanja, rekla je da će kupovina Renovitea sa sjedištem u Fremontu u Kaliforniji ubrzati njenu sposobnost uvođenja novih ponuda trgovcima, piše CNBC.

Iako je JPMorgan najveći svjetski pruyalac trgovačkih usluga prema količini transakcija, brzorastući početnici, uključujući Stripe i Block, popeli su se na ljestvici posljednjih godina, zahvaljujući ekspanziji e-trgovine i proliferaciji novih metoda plaćanja. Trgovci su ključni pružatelji usluga koji omogućuju prodavačima da prihvate lična i online plaćanja, zadržavajući mali dio svake transakcije.

Uprkos upravljanju sustavom plaćanja koji obrađuje više od 9 triliona dolara dnevno u nekoliko kompanija, JPMorganov prihod od trgovine zastao je prošle godine jer banka zaostaje u nekim segmentima e-trgovine i ponudio je manje usluga od nekih fintech rivala, rekao je na konferenciji u maju investitorima Takis Georgakopoulos šef globalnog plaćanja.

“Promjena te slike priča je iza naših ulaganja”, obećao je tom prilikom Georgakopoulos.

Kupovina Renovitea, najnoviji je u nizu fintech poslova sklopljenih pod rukovodstvom izvršnog direktora Jamieja Dimona. Od kraja 2020. JPMorgan je kupio najmanje pet startupa, od ESG platforme za ulaganje do roboadvisora sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz niz manjih ulaganja u fintech.

Dimon je ponovo podizao uzbunu zbog prijetnje koju fintech igrači predstavljaju tradicionalnim bankama, posebno u vrlo konkurentnoj igri plaćanj, prenosi SEEbiz.

Fintech igrači upotrijebili su obradu plaćanja za trgovce kao klin za pomoć u izgradnji ekosistema za koje su dobili zapanjujuće ocjene. Takođe su generalno bili spretniji u omogućavanju novih metoda plaćanja poput ponuda Klarne i Affirma.

Dimon je ove godine bio prisiljen da brani sve veće troškove svoje banke zbog ulaganja milijardi dolara u tehnologiju usred pada dionica od 25% podstaknutog strahovima od recesije.

Preuzimanje Renovite pokazuje da dugogodišnjeg izvršnog direktora nisu pokolebale brige da previše troši na akvizicije u tehnološkom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *