Goldman Sachs: Evropa je riješila problem sa gasom, cijene će pasti

Evropske zemlje mogu izdržati ruske rezove u isporuci gasa ove zime jer su problemi sa  nabavkom možda “uspješno riješeni”, stoji u analizi vodeće američke banke Goldman Sachs.

Analitičari ove banke procjenjuje da će se cijene gasa ove zime vjerovatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

U procjeni objavljenoj u utorak stoji kako banka očekuje da će evropske veleprodajne cijene prirodnog gasa pasti s oko 215 eura po megavatsatu (MWh) na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog kvartala iduće godine, pod pretpostavkom uobičajenih zimskih vremenskih uslova. Radi se o cifri koja je znatno ispod ranije predviđenih 213 eura po MWh, prenosi The Guardian.

Evropske zemlje požurile su da napune svoja skladišta gasa prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz gasovod Sjeverni tok 1, a mahnita potraga za gasom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cijenu energenta u nebo. Ovog je mjeseca Gazprom produžio obustavu protoka gasa kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje, piše Jutarnji list.

Analitičari Goldman Sachsa rekli su: “Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Evropu bez ikakvog ruskog gasa. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama. To je zagonetka koju je Evropa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za gasom unutar Evrope i među kupcima (tečnog prirodnog gasa – LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha”, prenosi SEEbiz.eu.

Analitičari Goldman Sachsa kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja oktobra, više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. novembra za cijelu EU.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.