Ferrari predstavio svoj prvi model sa četvoro vrata (foto, video)

Ferrari je u utorak otkrio svoj novi Purosangue, prvo serijsko vozilo s četvoro vrata ovog 75-godišnjeg proizvođača sportskih automobila.

Purosangue izgleda kao SUV, sličan drugim luksuznim sportskim SUV-ovima marki poput Porschea i Maseratija. No uprkos veličini, obliku i višem stavu, kompanija insistira na tome da je Purosangue – što na italijanskom znači “čistokrvan” – sportski automobil, dizajniran od temelja kao pravi Ferrari.

Purosangue možda neće imati tradicionalni Ferrarijev oblik, ali će zvučati kao Ferrari. Novi model pokreće 6,5-litarski V-12 motor od 715 konjskih snaga koji je postavljen iza prednje osovine, a ne iznad nje kao kod većine SUV-ova i crossovera.

Ferrari je rekao da položaj motora – i sklopa mjenjač-diferencijal Purosangue, postavljenog otpozadi – raspoređuje težinu vozila gotovo ravnomjerno među četiri točka, poboljšavajući njegovu upravljivost.

Dok je Ferrari najpoznatiji po svojim sportskim automobilima s dva sjedišta, kompanija proizvodi četverosjede od ranih 1960-ih, a modele s pogonom na sva četiri točka od kada je FF coupe predstavljen 2011. No čak i Ferrari priznaje da Purosangue pomiče poznati brend u novu teritoriju.

Purosangue će u Italiji startovati s 390.000 eura (389.000 USD), rekao je Ferrari, što ga čini drugim najskupljim proizvodnim modelom kompanije iza 440.000 eura vrijednog hibridnog sportskog automobila SF90.

Isporuke će započeti u drugom tromjesečju 2023. u Europi, u trećem tromjesečju u Sjedinjenim Državama, a do kraja sljedeće godine na drugim svjetskim tržištima, rekao je proizvođač automobila.

Uprkos visokoj početnoj cijeni, Purosangue će vjerovatno biti popularan među Ferrarijevim imućnim klijentima.

Dva rivalska Porscheova SUV-a, Cayenne i Macan, zajedno su činila oko 55% Porscheove proizvodnje 2021. Ali Ferrari neće dopustiti da Purosangue postane toliko popularan: kompanija planira ograničiti proizvodnju Purosanguea na ne više od 20% svoje ukupne godišnje proizvodnje, odnosno samo oko 3000 jedinica godišnje.

Izvor: SEEbiz

Foto i video: Ferrari

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.