Euro ponovno ispod jednog dolara

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnim tržištima snažno je porasla nakon objavljenih podataka o inflaciji u SAD-u jer bi Fed mogao povećati kamate više nego što se očekivalo i zadržati ih na tim nivoima duže nego što se procjenjivalo.

„Na tržištu novca sada se očekuje da bi Fedove kamate do kraja ove godine mogle dosegnuti 4,25 odsto. To bi značilo da bi centralna banka na iduće tri sjednice mogla povećati kamate za 0,75, pa ponovno 0,75, a potom za 0,25 postotnih bodova”, procjenjuje Eugene Leow, strateg u Deutsche Bank, prenose agencije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 109,75 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 108,20 bodova.

Kurs dolara prema japanskoj valuti skočio je s jučerašnjih 142,65 na 144,55 jena, blizu najvišeg nivoa u posljednjih 24 godine.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9980 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0128 dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *