Baterija za novi iPhone poskupjela preko 40 odsto

Dodajte komentar

Iako baterija na novim iPhone modelima ne donosi značajno poboljšanje u odnosu na iPhone 13 seriju, korisnici će za njenu zamjenu plaćati čak 43 posto veću cijenu.

Apple je prošle nedjelje predstavio iPhone 14 seriju telefona te iako nije podizao početne cijene u poređenju s prošlogodišnjim modelima, čini se da se to ne može reći i za – bateriju.

Naime, kako prenosi 9to5Mac, korisnike će nova baterija za iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro i 14 Pro Max, koštati čak 99 dolara. Budući da je baterija za iPhone 13 seriju bila 69 dolara, riječ je o povećanju cijene za čak 43 posto, prenosi bug.

Poskupljenje je još značajnije u zemljama koje ne koriste američki dolar, pa će tako nova baterija na evropskom tržištu koštati 119 eura, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 107 funti. Inače, iPhone 14 serija ne donosi značajno veće baterije od onih u iPhone 13 modelima, pa mnogima nije jasno što je uzrokovalo tako veliko poskupljenje.

Podsjećamo da je riječ o cijenama za one korisnike koji mijenjaju baterije izvan garancije ili AppleCare+ programa. Drugim riječima, ako baterija na novom iPhoneu „otkaže“ sama od sebe u garantnom roku, Apple će je zamijeniti besplatno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *