Mitropolija gradi 59 stanova

Dodajte komentar
Budva

Mitropolija crnogorsko-primorska i kompanija Hard diskont Laković podnijeli su Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje druge faze poslovno stambenog kompleksa na dobru crkve Sveta Petka u Budvi, kojom je predviđena gradnja 59 stanova.

U prijavi u koju su Vijesti imale uvid, jasno piše da je riječ o izgradnji druge faze stambeno-poslovnog objekta, a kao investitori se navode Mitropolija i HDL.

Na crkvenoj zemlji pored gradske kapele prije dvije godine izgrađen je veliki jednospratni hipermarket HDL, kao poslovni aranžman tog lanca supermarketa i Srpske pravosvlave crkve.Nekadašnja glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić je 2019. dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL.ldejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze jedna koja podrazumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i druga faza predviđa gradnju II,III,IV i V sprata sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine,tijesnom odborničkom Planirani izgled objekta većinom,dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Za to da se gradi supermarket glasalo je deset odbornika tada vladajuće koalicije i to šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske, SNP-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL-u proda opštinska zemlja. Prethodno je HDL kupio i nekih 70 kvadrata od privatnika, te sa Mitropolijom dogovorio da zakupi crkvenih 4.518 kvadrata zemlje u okviru kompeksa crkve Sveta Petka.

Kupovinom zemlje od mještana i Opštine formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da se realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

Ubrzo nakon što je realizovao kupovinu zvanično pred notarom zaključen ugovor, kojim je Hard diskont Laković poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koja je time postala vlasnik cjelokupnog zemljišnog kompleksa.

Da bi započela realizacija prve faze, bilo je neophodno da budu plaćene komunalije. Opština Budva je 2019.zaključila ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i trgovačkim lancem Hard diskont Laković, koji će kešom platili 414 hiljada eura na ime gradnje prve faze poslovno-stambenog objekta na crkvenoj zemlji.

Ugovor su tada potpisali tadašnji gradonačelnik Marko Bato Carević, doskorašnji načelnik Službe za obračun komunalija Ninoslav Kaluđerović, a potpise u ime investitora stavili su i ovlašćeni predstavnici Mitropolije i HDL-a.

HDL je na dvije decenije zakupio crkvenu zemlju i investitor je izgradnje poslovnog centra u kome će biti veliki supermarket i šoping centar, dok se Mitropolija kao titular vlasništva na zemljišnom kompleksu pojavljuje kao potpisnik ugovora.

Oni su iskoristili mogućnost popusta od 20 odsto,što predviđa opštinska odluka, ukoliko investitor namjerava odmah u cjelokupnom iznosu da izmiri obračunatu naknadu za uređenje gradsko građevinskog zemljišta.

Kako stoji u ugovoru, riječ je o prvoj fazi, kojom je predviđena gradnja objekta sa prizemljem i prvim spratom što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, dok će u podrumu biti smještene garaže i tehničke prostorije ukupne površine od 2.134 kvadrata.Opštinska služba je obračunala naknadu za 2.970 kvadrata poslovno-stambnog prostora u ukupnom iznosu od 517.802 eura, a sa uračunatim popustom od 20 odsto, konačna suma je 414.241,68 eura.
Novac od zakupa ide za gradnju hrama

Novac od zakupa, Mitropolija će, kako je više puta saopštavano, usmjeravati za gradnju hrama posvećenom Svetom apostolu Marku, koji je planiran da bude izgrađen nedaleko od hipermarketa, uz sami konak crkve Sveta Petka, na mjestu gdje se sada nalazi gradska kapela. Izgradnja čeka izradu urbanističkog projekta kojim će biti obuhvaćena dva hektara zemlje Mitropolije crnogorsko-primorske dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kako bi se stvorile mogućnosti da se gradi najveći saborni hram na crnogorskoj obali hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

Još prošle godine tadašnji minister ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je obavijestio tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića da je taj vladin resor pristupio izradi planskog dokumenta. Početkom aprila mitropolit Joanikije sastao se u Opštini Budva sa Carevićem, a tema je bila izgradnja hrama, odnosno stvaranje svih uslova da se što prije otpočne.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *