Lufthansa postigla privremeni dogovor s pilotima, deset mjeseci mira za putnike

Dodajte komentar

Piloti su sporazumno dobili povišicu, a sva ostala otvorena pitanja trebalo bi da budu riješena do 30. juna, objavili su Lufthansa i sindikat pilota Cockpit Association.

Do tada će na snazi biti obavezujuće primirje pa se putnici ne treba da strahuju od novog štrajka. Prema dogovoru, a nakon napetosti oko prijetnji daljim zatezanjem, obje strane spuštaju loptu.

U aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru obustave rada ostale su samo za jednodnevni štrajk pilota 2. septembra. Inače, kokpit je već za prošlu srijedu zakazao duži štrajk.

Oko 5.000 pilota Lufthanse i njezine teretne podružnice Cargo dobiće paušalno povećanje mjesečne osnovne plate u prosjeku u dvije rate. To znači da će retroaktivno od 1. avgusta, pa opet 1. aprila sljedeće godine dobiti povišicu od 490 eura bruto.

Za početak, u najnižim platnim grupama to znači čisti dvocifreni postotak povećanja.

Kako navode iz Lufthanse, riječ je o povećanju od 20 odsto za mlade kopilote, dok će kapetani s dugogodišnjim iskustvom zarađivati oko 5,5 odsto više.

To povećanje premašuje posljednju službenu ponudu firme u kolektivnom pregovaranju.

Pregovarač sindikata pilota Marcel Groels takvu povišicu opisao je kao ugodno iznenađenje i korak prema održivom partnerstvu.

“Sada smo na dobrom putu”, rekao je Groels.

Lufthansin šef ljudskih resursa, Michael Niggemann, najavio je da će se dalji dijalog s Cockpitom prema održivim rješenjima odvijati uz “međusobno povjerenje”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *