KEP odobrila predlog zaduženja od 350 miliona, izdaci uvećani za 191 milion eura

Vladina Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem (KEP) dala je zeleno svjetlo na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija.


U dokumentu u koji je agencija Mina-business imala uvid navodi se da se izmjene i dopune Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu donose usljed povećanja izdataka na različitim budžetskim pozicijama.

U cilju uravnoteženja budžeta, nedostajuća sredstva za finansiranje tog povećanja izdataka obezbjeđuju se uvećanjem primitaka u okviru pozajmica i kredita.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, planirani su rashodi budžeta u iznosu od 2,69 milijardi eura i u odnosu na Zakon veći su 191,33 miliona eura ili 7,7 odsto, prije svega usljed generisanja dodatne potrošnje mandatornog karaktera, kao i korekcije očekivanja kada su u pitanju prihodi budžeta.

U odnosu na Zakon o budžetu, izdaci tekućeg budžeta uvećani su 52,6 miliona eura na 1,07 milijardi eura, budžeta državnih fondova 97,96 miliona eura na 932,91 milion eura, transakcije finansiranja 25 miliona eura na 353,97 miliona eura, rezerve 18,2 miliona eura na 85,69 miliona eura, dok je kapitalni budžet umanjen 2,5 miliona eura na 239,97 miliona eura.

Prihodi budžeta u ovoj godini projektovani su u iznosu od 1,93 milijarde eura ili 36 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na prvobitno planirane manje 3,7 miliona ili 0,2 odsto.

Najznačajnija odstupanja bilježe se kod poreza na dodatu vrijednost koji je veći 81 milion eura ili 11 odsto, poreza i doprinosa na zarade koji su manji 52,5 miliona ili 8,4 odsto, kao i akciza koje su manje deset miliona eura ili 3,7 odsto.

Ukupni izdaci budžeta uvećani su 191,33 miliona eura na 2,37 milijardi eura i dodatna potrošnja je iskazana u okviru potreba uvećanog izdvajanja troškova mandatornog karaktera.

Dodatna potrošnja odnosi se dominantno na nedostajuća sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje 38,6 milion eura, zatim 36 miliona eura za potrebe Fonda PIO, kao i nedostajuća sredstva za zarade 28,5 miliona eura.

Kako je precizirano u dokumentu, na osnovu projektovanih trendova prihoda i rashoda do kraja ove godine, nedostajuća sredstva za ovu godinu iznose 756 miliona eura.

Navedeni iznos planirano je da bude obezbijeđen koristeći sredstva na depozitima države, iz postojećih kreditnih aranžmana i iz novog zaduživanja u iznosu od 350 miliona eura, koji je definisan u Predlogu izmjena Odluke o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu.

Vlada bi o rebalansu ovogodišnjeg budžeta trebalo da raspravlja na današnjoj posebnoj sjednici, dok bi, kako je ranije najavljeno, parlament trebalo da ga razmatra krajem mjeseca.

Izvor: CdM/Mina business

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.