Hrane neće nedostajati, energetika zavisi od vremenskih prilika

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da ove jeseni jedini problem u Crnoj Gori može da bude energetika, dok osnovnih životnih namirnica, kako poručuje, neće faliti.

“Nemamo nikakvih inforamcija, ni bojazni da će faliti nekih proizvoda”, kazao je Joković za TVCG.

Naveo je da je Srbija samo zabranila izvoz sirovog mlijeka, a kako dodaje to je za Crnu Goru oko četiri odsto uvoza.

Kada je riječ o energetici, ako bude kiše, kako dodaje neće faliti ni struje, a može se dogoditi da u tom slučaju bude struje i za izvoz.

“Ako se nastave ovakve suše Crna Gora će nastaviti da uvozi struju”, poručio je Joković.

Damjanović: U javnim finansijama čeka nas izvjesna jesen

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da nas s aspekta javnih finansija čeka izvjesna jesen, jer ćemo kroz rebalans, kako kaže, verifikovati stanje u finansijama i obezbijediti stabilnost između prihoda i rashoda.

Budžet za narednu godinu, kako navodi Damjanović, zavisiće od mnogo faktora – cijena na svjetskom tržištu, ali i mjera koje će predvidjeti Vlada.

“Bez obzira na sve poteškoće, imajući u vidu naslijeđenu politiku koja je bila sve samo nije bila ozbiljna i nije tako loše”, kazao je Damjanović i dodao da tome svjedoče i ocjene međunarodnih kreditnih agencija.

Tekućim budžetom je, kako podsjeća, predviđeno 560 miliona nedostajućih sredstava, rebalansom je to 756 miliona što će se finansirati djelimično iz depozita i djelimično iz pozajmica sa domaćeg tržišta.

“Povećanje nedostajućih sredstava je uzrokovano novogenerisanim rashodima u budžetu koji su posljedica pogrešno vođene politike prethodnog ministarstva i Vlade, tako i rashodima koji su generisani zakonima koje je Skupština donijela”, naveo je Damjanović i tu podsjetio na nove rashode od 50 miliona eura za opštine.

Ponovio je da je rebalansom predviđeno zaduženje do 350 miliona eura, dominantno kod domaćih banaka.

On vjeruje da će Skupština usvojiti rebalans budžeta. Damjanović je poručio da povećanja plata po osnovu programa “Evropa sad” nijesu ugrožena, a da se radi na povećanju penzija.

“Negdje polako, ali sigurno kroz rast privredne aktivnosti, moramo početi ozbiljne infrastrukturne projekte i tako doći do rasta životnog standarda kroz rast zarada”, naveo je Damjanović i dodao da nema igranja sa javnim finansijama.

Đurović: Nema ozbiljnijih najava nestašica hrane

Profesorica sa Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović kazala je da je inflacija u energetici i hrani 35 odsto, što kako dodaje, znači da je rast plata poništen.

“Crna Gora nema do sada izraženih nestašica hrane i nadamo se da će ovo gledanje u nebo, kada je riječ o energetici, nam biti naklonjenije… Ne treba slati poruku da nas čeka jesen sa praznim rafovima”, poručila je Đurović i dodala da nema ozbiljnijih najava nestašica hrane, jer naša država ne uvozi samo sa jednog tržišta.

“Mislim da će Crna Gora biti dobro snabdjeveno tržište i da nećemo imati vještačkih, a ni suštinskih nestašica”, poručila je Đurović.

Ona je poručila da se poslanici moraju usaglasiti oko rebalansa jer se on mora napraviti za stabilizaciju javnih financija.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *