EU želi da oporezuje višak profita kompanija za fosilna goriva

Evropska unija (EU) sprema se da predloži prisiljavanje kompanija za fosilna goriva koje imaju koristi od rastućih cijena energije da daju finansijske doprinose kako bi pomogle domaćinstvima koja se bore s plaćanjem svojih rastućih računa.


Očekuje se da će pojedinosti nacrta prijedloga, koji je napisala izvršna vlast bloka – Evropska komisija, biti otkriven ove sedmice, dok se Evropa trudi da dogovori hitne mjere za rješavanje skoka cijena energije.

Očekuje se i da će paket s kojim će se morati složiti većina 27-članog bloka, uključivati porez na neočekivanu dobit energetskim kompanijama i spašavanje elektrana na ivici propasti.

Prema nacrtu dokumenta, to će značiti zahtjev za kompanije koje se bave fosilnim gorivima da daju “solidarni doprinos” kako bi prikupile novac koji će države potrošiti na mjere za ublažavanje energetske krize.

Kompanije za naftu, gas, ugalj i rafinerije morale bi dati finansijski doprinos na osnovu “oporezivog viška dobiti ostvarenog u fiskalnoj godini 2022”, prema nacrtu koji bi se mogao da promijeni prije nego što bude objavljen.

Izvor: Nezavisne

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.