Damjanović sa Rajzing Rajnke: Otvoreni Balkan za trajnu stabilnost i brz ekonomski razvoj Crne Gore

Aktuelni sajber napadi na državnu informatičku strukturu, rebalans budžeta za 2022. godinu i regionalna inicijativa “Otvoreni Balkan” bile su ključne teme  razgovora ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i šefa ekonomske sekcije te Ambasade, Valtera Andonova.

Ministar je informisao da su ostvareni pomaci kada je u pitanju otklanjanje šteta i kreiranje sistema odbrane, unapređivanjem bezbjednosti, s ciljem prevencije eventualnih budućih napada.

Govoreći o rebalansu budžeta za 2022. godinu, koji će se, kako očekuje, do kraja mjeseca naći u skupštinskoj proceduri, kazao je da je on verifikacija zatečenog stanja javnih finansija. Takvo stanje zahtijevalo je neophodnu sanaciju posljedica  prethodnih, sa aspekta odgovornog upravljanja javnim finansijama, neutemeljenih odluka bivše Vlade. Obrazlažući potrebu neophodnog zaduživanja, ministar je ponovio da će nastojati da nedostajuća sredstva obezbijedi prevashodno na domaćem finansijskom tržištu.

Ministar i Ambasadorka su razgovarali o regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan” za koju je Damjanović kazao da predstavlja mogućnost  trajne stabilnosti i rješavanja otvorenih susjedskih pitanja, na način koji omogućava da se ekonomija pozicionira na primarno mjesto u državama Zapadnog Balkana. Ministar je ovom prilikom prenio pozitivna iskustva zemalja članica ove inicijative, koja je imao priliku da čuje na nedavno održanom sajmu “Vinska vizija Otvoreni Balkan” u Beogradu.

Ambasadorka Rajnke kazala je da Sjedinjene Države podržavaju sve regionalne inicijative koje jačaju saradnju među zemljama Zapadnog Balkana, očekujući da takve inicijative budu u potpunosti inkluzivne, kompatibilne sa putem priključenja Crne Gore Evropskoj uniji i podržane od strane građana.

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.