Najveću evropsku ekonomiju u 2023. čeka recesija

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija smanjiće se u 2023. godini budući da je dramatičan rast energetskih troškova zbog rusko-ukrajinskog rata utrnuo izglede za oporavak nakon pandemijske krize, objavio je u ponedjeljak institut Ifo.

Institut je u junu prognozirao da će ekonomija iduće godine porasti 3,7 posto za 2023., a sada predviđa da će aktivnost pasti za 0,3 posto.

IStovremeno je značajno podigao prognozu inflacije u 2023., za šest procenata, na 9,3 posto.

U ovoj godini ekonomoja bi po najnovijim ifovim procjenama trebalo da poreaste 1,6 posto. U junu institut je prognozirao stopu rasta od 2,5 posto. Inflacija bi ove godine trebala iznositi 8,1 posto i biti viša za 1,3 procenta  no što su prognozirali u junu.

“Smanjeno snabdijevanje plinom iz Rusije tokom ljeta i posljedično drastično povećanje cijena uništavaju ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa”, rekao je rukovodilac ekonomskih prognoza Ifoa Timo Wollmershaeuser.

Prvo tromjesečje 2023. bit će posebno teško za potrošače jer dobavljači energije zbog visokih troškova nabavke prilagođavaju cijene, što će inflaciju dovesti do nivoa od oko 11 posto, saopštio je institut.

To će značiti smanjenu kupovnu moć domačinstava, upozorava ifo, dodavši da će vladin paket ublažiti udarac, ali ga neće posve amortizovati.

(SEEbiz/H)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *