Izvoz aluminijuma iz regiona premašio 800 miliona dolara, Crna Gora treća

Dodajte komentar

Neobrađeni aluminijum iz svih zemalja svijeta prethodne godine bio je vrijedan 74,5 milijardi dolara, što je prosječno povećanje od 44,9 odsto u petogodišnjem razdoblju, počevši od 2017. godine.

Od 2020. do 2021. godine vrijednost izvezenog sirovog aluminijuma porasla je za 62,1 odsto. Šest najvećih izvoznika – Kanada, Rusija, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija i Norveška – čine 51,3 odsto ukupnih isporuka aluminijuma.

Aluminijum je najčešće korišten metal i osnovni je sastojak za širok raspon proizvoda koji se mogu reciklirati. Ovo posljednje uključuje limenke za piće, građevinski materijal i transportna vozila.

Među top 100 izvoznika našle su se i zemlje iz regiona. Najveći izvoznik aluminijuma, kada je riječ o regionu, je Slovenija, koja je u 2021. izvezla aluminijuma u vrednosti od 385,7 miliona dolara i nalazi se na 35. mjestu najvećih izvoznika.

Oporavak mostarskog Aluminija

Bosna i Hercegovina zauzela je 44. mjesto u svetu i drugo u regionu sa izvozom aluminija u vrijednosti od 263,9 miliona dolara.

Aluminijum Industries Mostar pozicionira se kao jedna od najvećih livnica u Evropi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 odsto potrošnje trupaca na italijanskom tržištu. U samo osam mjeseci proizvodnje tokom prošle godine, Aluminijum je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik.

U julu 2019. godine Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne prekinula je isporuku električne energije, čime je proizvodnja u Aluminijskom kombinatu Mostar, u vlasništvu Vlade FBiH i malih akcionara po 44 odsto i Hrvatske sa 12 odsto, ugašena. Prestanak proizvodnje izazvao je nezadovoljstvo oko 900 radnika koji su organizovali masovne proteste, a Vlada FBiH pregovarala je sa zainteresovanim ponuđačima za preuzimanje Aluminija Mostar. Podružnica M.T. Abraham grupe, kinesko-izraelskog konzorcijuma, Aluminij Industries i Aluminij Mostar, potpisali su 2020. godine ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Zahvaljujući predanim radnicima i jednoglasnoj podršci svih nivoa vlasti, Aluminiju je vraćena stabilnost i višestruko povećana proizvodnja. Ukupan plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca.

Crna Gora na trećem mjestu

Treća u regionu, a 54. u svijetu je Crna Gora, koja je izvezla aluminijum u iznosu od 81,3 miliona dolara.

Pet mjesta iza je Albanija sa izvozom u vrijednosti od 57,08 miliona dolara. Srbija je zauzela 66. poziciju najvećih izvoznika, te je njen izvoz u 2021. iznosio 22,1 milion dolara. Hrvatska je izvezla aluminijum u vrijednosti od 3,8 miliona dolara i tako zauzela 89. mjesto na ljestvici najvećih izvoznika.

Poredeći podatke po kontinentima, azijske zemlje prodale su aluminijum u vrijednosti od 31,2 milijarde dolara ili 41,9 odsto globalnog ukupnog iznosa. Na drugom mjestu su evropski izvoznici s 34,9 odsto, dok je 12,6 odsto svjetskih isporuka aluminijuma poticalo iz Sjeverne Amerike.

Manji djelovi dolaze iz Okeanije (6,3 odsto) predvođene Australijom i Novim Zelandom, Afrike (3,4 odsto), zatim Latinske Amerike (0,9 odsto) isključujući Meksiko, ali uključujući Karibe.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *