I dalje se ne zna kada će početi gradnja solarne elektrane Briska gora

Dodajte komentar

Ključni preduslov za početak izgradnje solarne elektrane (SE) na Briskoj gori kod Ulcinja je usvajanje izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) za tu opštinu, a kada će taj dokument biti usvojen iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora za Vijesti nije precizirano.

Struja sa Briske gore trebalo je da poteče krajem 2021. godine, a nadležni iz nekoliko vlada snose odgovornost što ni PUP još nije urađen.

Resor kojim rukovodi ministarka Ana Novaković Đurović ima rok da planski dokument završi do 12. januara 2023. godine, što je, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, veoma upitno. Čak i ako bi bio završen,struje sa Briske gore, prema ranijem planu, ne bi bilo barem još godinu i po, odnosno do sredine 2024. godine.

Iz resora Novaković Đurović saopštili su da su izmjene PUP-a u fazi nacrta, na koji se, u skladu sa članovima 28 i 29 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, prikupljaju mišljenja nadležnih institucija i Savjeta za reviziju planske dokumentacije.

Nakon toga, Vlada treba da utvrdi nacrt plana i da se sprovede javna rasprava.

Nakon javne rasprave priprema se izvještaj na koji je potrebno pribaviti pozitivno mišljenje Savjeta za reviziju. Potom se priprema predlog planskog dokumenta koji se dostavlja organima za tehničke uslove na saglasnost, a po pribavljanju saglasnosti plan usvaja Vlada. Kako su sve predmetne aktivnosti uslovljene mišljenjima u skladu sa zakonom, ne možemo definisati precizan datum za donošenje ovog plana, saopštili su iz Ministarstva za Vijesti.

Nekompletna prostorno-planska dokumentacija ključni je razlog zbog kojeg se kasni sa investicijom koju treba da realizuje konzorcijum koji čine Elektroprivreda (EPCG), Fortum i Sterling&Wilson.

Pet aneksa ugovora

Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju SE na Briskoj gori između Vlade i konzorcijuma kompanije potpisan je krajem 2018. godine.Prema ranijim najavama EPCG, bilo je planirano da realizacija investicije počne 2020. godine, a proizvodnja krajem 2021. godine, što se nije ostvarilo. Do danas je ugovor aneksiran pet puta i, prema posljednjem aneksu iz aprila ove godine, rok za početak zakupa zemljišta je pomjeren za 31. decembra ove godine.

Izgradnja SE planirana je u dvije faze prva obuhvata izgradnju i priključenje solarne elektrane snage 50 MW sa pratećom infrastrukturom i njeno priključenje na sistem i očekivane godišnje proizvodnje oko 90 GWh, dok druga podrazumijeva izgradnju dodatnih 200 MW sa pratećom infrastrukturom i priključenjem na sistem, očekivane godišnje proizvodnje oko 360 GWh.

Investicija je vrijedna oko 210 miliona eura,od čega je vrijednost prve faze oko 46 miliona eura, a predviđeno je i da se uposli najmanje 226 radnika.

U predstavljenom programu Vlade projekat izgradnje SE Briska gora prepoznat je kao prioritetan i za očekivati je da će se prostorno-planski preduslovi, odnosno izrada prostorno planskog dokumenta od strane pomenutog planerskog tima pod jurisdikcijom ministarke Ane Novaković Đurović, stvoriti i prije predviđenog roka od 12 mjeseci, jer je usvajanje prostornog plana i potvrda priključenja preduslov za dalju realizaciju projektnih aktivnosti i u konačnom početak izgradnje SE Briska gora, rečeno je zvanično Vijestima u EPCG.

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) u posljednjem izvještaju o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu upozorila je da se moraju ubrzati aktivnosti na realizaciji tog projekta.

Vlada je na sjednici 17. novembra 2021. godine donijela odluku o izradi izmjena i dopuna PUP-a Opštine Ulcinj, čijim je članom 4 propisano da je rok za izradu ovog akta 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta (12. januar 2023. godine). Dosadašnja dinamika aktivnosti sprovedenih na ovom projektu, a cijeneći navedenu odluku Vlade i odsustvo ulaganja po ovom osnovu od strane EPCG u 2021. godini, ukazuje na potrebu intenziviranja aktivnosti na realizaciji ovog projekta. To da se ne bi ugrozilo zatvaranje elektroenergetskog bilansa planirano dugoročnim energetskim bilansom za period 20232025, kojim je predviđeno puštanje u pogon prve faze SE Briska gora, upozorili su iz Agencije.

Bez ulaganja u 2021.

Prema podacima EPCG o realizaciji investicija u 2021. godini, nije bilo ulaganja u SE Briska Gora.

Iz EPCG su kazali da je Ministarstvo ekonomije u maju 2018. godine objavilo javni poziv za davanje u zakup zemljišta u svojini države, ukupne površine 6.621.121 metar kvadratni, na lokalitetu Briska gora, za projektovanje,izgradnju, korišćenje i održavanje SE instalisane snage veće od 200 mwc.

Ponudu konzorcijum koji čine EPCG,Fortum Corporation Finska i Sterling & Wilson International Solar FZCO Tenderska komisija je 18. oktobra 2018. izabrala za prvorangiranu, a usaglašen je i ugovor sa isporučiocem opreme i izvođačem radova (EPC ugovor) kompanijom Sterling & Willson o izgradnji SE. Peta izmjena ugovora o zakupu zemljišta je potpisana 20. aprila ove godine, pojasnili su iz EPCG.

Petim aneksom je predviđeno produženje roka za zakup do kraja ove godine, rok za izgradnju prve faze je 18 mjeseci, a za drugu 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora na preostalom zemljištu koje je predmet javnog poziva.

Usvojenim poslovnim planom EPCG predviđeno je da se Faza I pusti u rad 2024. godine. Ugovorom o zakupu zemljišta i njegovim aneksima definisane su potrebne aktivnosti i preduslovi za njegovo stupanje na snagu koji predviđa kao uslov usvajanje prostorno-planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekta po fazama. Javna rasprava za izmjene i dopune PUP-a Ulcinj u dijelu koji je definisao priključak Faze I na prenosnu mrežu je održana drugog jula 2020. godine, kazali su iz EPCG.

Usvojili, pa poništili plan

Kako su objasnili,Vlada je te godine u oktobru donijela izmjene i dopune PUP-a Ulcinj, čime su se stvorili prostorno-planski uslovi za početak realizacije ugovora koji se odnosi na izgradnju prve faze, da bi potom u martu naredne godine stavila van snage zaključke koji se odnose na usvajanje ovih izmjena i dopuna PUP-a, na predlog tadašnjeg ministra prostornog planiranja Ratka Mitrovića.

Time je ukinut planski preduslov za realizaciju Faze II, kao i priključka Faze I, bez čega ona ne može biti realizovana, istakli su u energetskoj kompaniji,dodajući da su stručni timovi konzorcijuma definisali rješenje priključenja prve faze koje je odobrio Crnogorski elektroprenosni sistem.

Vlada je u novembru 2021. donijela novu odluku o izradi izmjena i dopuna tog planskog dokumenta, koje će biti praćene, kako su pojasnili iz EPCG, izradom strateške procjena uticaja na životnu sredinu.

U konzorcijumu koji treba da gradi SE na Briskoj Gori vlasnička struktura je sljedeća Fortum 49 odsto, EPCG 49 odsto i S&W dva odsto.

Ugovorom je definisana zakupnina u iznosu od 0,33 centi po metru kvadratnom, odnosno ukupno 966.980 eura za zemljište za prvu fazu i 1.217.989 eura za zemljište za drugu fazu.
Na sjednici koja je održana 24. januara ove godine, Vlada je zadužila Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ubrza aktivnosti na izradi planske dokumentacije potrebne za realizaciju projekata izgradnje elektrane na lokalitetu Briska gora i vjetroelektrane na Brajićima Opština Ulcinj nema ništa s tim

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kazao je da su izmjene i dopune PUP-a za tu opštinu u fazi nacrta. Naveo je da bi Ministarstvo prostornog planiranja, koje je radilo na nacrtu, uskoro trebalo da ga stavi na javnu raspravu. Opština za sada nema ništa s tim, ali vidjećemo kada bude javna rasprava. Sigurno ćemo imati uticaja na konačni predlog, prije usvajanja, kazao je Bajraktari Vijestima. Imajući u vidu situaciju u državi, naveo je da ne zna kada bi usaglašeni predlog mogao biti usvojen.

Drugi sagovornik Vijesti koji je upućen u ovoj projekat kazao je da Vlada donosi planove i da je sada sve nekako stalo, ali sumnja da je planska dokumentacija glavni razlog zašto kasni realizacija projekta.

EPCG investirala 67,15 miliona u sektor energetike za sedam godina

Izvještaj o stanju energetskog sektora za 2021. godinu, koji je uradila Regulatorna agencija za energetiku, pokazao je da su investiciona ulaganja države u sektor energetiku koja sprovode EPCG u prošloj godini pala u odnosu na uporedni godišnji period.

Ukupna investiciona ulaganja EPCG u prošloj godini iznosila su 11,75 miliona eura i najveći dio od te sume u iznosu od 8,06 miliona eura uložen je u modernizaciju i vanredno održavanje hidroelektrana Perućica (faza II) i Piva (faza II), kao i na Termoelektranu (TE) Pljevlja i rekultivaciju deponije Maljevac.

U odnosu na 2020. godinu investiciona ulaganja energetske kompanije lani su manja za 10 miliona eura. Ukupna investiciona ulaganja EPCG u 2020. godini su bila 21,74 miliona eura i najveći dio od te sume u iznosu od 14,82 miliona eura uloženo je u proizvodne kapacitete i kao avans za ekološku rekonstrukciju pljevaljske TE.

Prema podacima iz izvještaja EPCG je u periodu od 2016. do 2021. ukupno investirala 67,15 miliona eura, odnosno godišnje u prosjeku 11,19 miliona.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *