Cijene zlata konačno stabilne uoči objavljivanja podataka o inflaciji

Zlato se stabilizovalo prije nego što podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) budu objavljeni u utorak, a pošto su centralni bankari u SAD i Evropi signalizirali da je na putu dalje povećanje kamatnih stopa.

Zlato je uglavnom fluktuiralo između 1.700 dolara i 1.720 dolara po unci u septembru, nakon nekoliko mjeseci pada, a petak je završilo prvim sedmičnim rastom u četiri nedjelje. Dolar se tog dana malo promijenio.

Ekonomisti predviđaju da će avgustovska inflacija usporiti drugi mjesec za redom, na 8,1 odsto. Ipak, činilo se da su zvaničnici američke centralne banke prošle sedmice ukazali na još jedno veliko povećanje stope od 75 baznih poena u septembru. Jedan od guvernera Feda Christopher Waller rekao je u petak da se zalaže za “još jedno značajno” povećanje.

“Zlato se ponovo oporavilo, ali bi moglo da se nađe u situaciji da se bori sa stalnim insistiranjem Feda na agresivnom zaoštravanju mjera”, rekao je Ravindra Rao, šef istraživanja sirovina u Kotak Securitiesu.

Metal dobija na vrijednosti usljed slabijeg dolara i neizvjesnosti koje proističu iz zabrinutosti Kine zbog virusa, te energetske krize u Evropi, što vodi do monetarnih pooštravanja, odliva ETF-ova i zabrinutosti u vezi s potražnjom kineskih potrošača, rekao je on.

Evropska centralna banka je prošle sedmice podigla stope za 75 baznih poena i spremna je da uradi isto kada se komitet sastane u oktobru, rekli su ljudi upućeni u debatu.

Spot zlato se trgovalo sa malim izmjenama, na nivou od 1.714,88 dolara za uncu u 06.15 ujutru u Londonu, od zatvaranja u petak. Bloomberg Dollar Spot Index je ostao nepromijenjen, nakon što je zabilježio prvi sedmični pad u četiri nedjelje. Srebro je poraslo, dok su platina i paladijum pali.

Izvor: Bloomberg

Check Also

Socijalizam je Baba Roga, osim kad spašava kapitalizam

Lekcije iz 2008. godine očito nisu naučene. Ne samo da banke ponovno propadaju zbog nereguliranog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.