Agresivan potez ECB-a uticao na euro

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle nedjelje oslabio, nakon tri nedjelje rasta, pri čemu se kurs eura vratio iznad nivoa od jednog dolara, nakon što je Evropska centralna banka agresivno povećala kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle nedjelje 0,5 posto, na 108,96 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti oslabio 0,8 posto, pa je cijena eura dostigla 1,0045 dolara.

No, kurs dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 1,7 posto, na 142,50 jena, blizu najvišeg nivoa u 24 godine.

Početkom nedjelje dolarov indeks dostigao je novi rekord u 20 godina, više od 110 bodova, jer zvaničnici američke centralne banke nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je prošle nedjelje da je Fed ‘snažno predan’ tome da suzbije inflaciju i da će nastaviti da zaoštrava monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Charles Ewans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, podržao je Powella kazavši da je obuzdavanje inflacije prioritet.

Stoga je sasvim jasno da će Fed nastaviti agresivno da povećava kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće oko najviših nivoa u više od 40 godina.

Fed od aprila podiže kamate, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra .

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 procenata, u raspon od 3 do 3,25 posto.

Procjenjuje se, takođe, da bi do kraja godine kamate mogle iznositi 3,7 posto, a do aprila iduće godine i 4 posto.

Japanska valuta pod pritiskom

S druge strane, japanska centralna banka još će neko vrijeme voditi podsticajnu monetarnu politiku zbog slabosti ekonomije, a to joj omogućuje i relativno niska inflacija.

Zbog toga se kurs dolara u jednom trenutku probio i iznad 144 jena, po prvi put nakon 24 godine.

No, nakon što su japanske vlasti zaprijetile intervencijom na valutnom tržištu, kurs dolara skliznuo je krajem nedjelje ispod nivoa od 143 jena.

Euro ojačao nakon povećanja kamata ECB-a

Euro je ojačao, pa se njegov kurs vratio iznad nivoa od jednog dolara, nakon što je ECB povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Nakon povećanja kamatnih stopa u julu za pola procenta, ECB je u četvrtak podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0,75 posto.

Kamatna stopa za refinansiranje banaka podignuta je, pak, s 0,5 na 1,25 posto,najviši nivo od 2011. godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0,75 na 1,5 posto.

A kako se inflacija u eurozoni kreće na rekordnim nivoima, iznad 9 posto, ECB je najavila i dalja povećanja kamata, premda tom bloku zbog energetske krize prijeti recesija.

„Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje dalje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacioniihočekivanja”, navedeno je u saopštenju ECB-a.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *