Cijena ulja u Crnoj Gori najniža u regionu, uskoro ističe mjera o oraničavanju marži

Dodajte komentar

Cijene osnovnih životnih namirnica idu uvis, u Crnoj Gori je sve skuplje nekog ikad – miljeko, sir, meso, brašno, ulje… Prema podacima Monstata, potrošačke cijene u julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su više za čak 14,9 odsto. Građani se teško nose sa svim poskupljenjima, posebno penzioneri, budući da najniža penzija trenutno iznosi 162,45 eura.


Portal Adria pitao je Ministarstvo ekonomije da li se crnogorski građani uopšte mogu nadati smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica, a oni su podsjetili da je Vlada prije tri mjeseca privremeno ograničila marže.

„Kao što vam je poznato Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma već je preduzelo niz aktivnosti kako bi se smanjio udar na životni standard građana. Vlada je u junu privremeno ograničila marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera na osnovu Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Da je ta mjera dala rezultate govori i podatak da je u ovom momentu cijena jestivog ulja u Crnoj Gori najniža u regionu“, kazali su u odogovorima.

Podsjećaju i da MERT u kontinuitetu na mjesečnom nivou prati cijene i marže za 22 osnovna prehrambena proizvoda, među kojima je i mlijeko. Kako uskoro ističe važenje privremene mjere o ograničavanju marži, MERT će analitički sagledati situaciju i obavijestiti Vladu o daljim mjerama.

„Takođe, podsjećamo da je Ministarstvo u julu potpisalo sporazum o saradnji sa 11 trgovačkih lanaca kojim su se oni obavezali da, u nedostatku robnih rezervi, drže određene količine osnovnih životnih namirnica koje bi država koristila u slučaju eventualnih poremećaja na tržištu ili nestašica“, ističu iz Ministarstva.

Obećavaju da će u narednom periodu aktivno, kao i do sada, pratiti i analizirati cijene namirnica i pravovremeno reagovati kako bi izašli na kraj sa svim izazovima ekonomske krize.

Izvor: Adria.tv

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *