Sajt Centralnog registra privrednih subjekata ponovo dostupan

Dodajte komentar

Vebsajt Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), nakon što to nije bio slučaj neko vrijeme, ponovo je dostupan po nazivu domena crps.me. Iz CRPS negirali su nezvanične navode da je njiihova baza podataka uništena.

To je “Vijestima” rekao Robert Rajković, načelnik Sektora za informacione sisteme, Odsjek za elektronsku fiskalizaciju Uprave prihoda i carina, odgovarajući na upit u vezi sa nezvaničnim navodima da je baza CRPS uništena, a sa njom i podaci koje CRPS posjeduje.

“Informacija da veb sajt nije dostupan istinita je samo u dijelu da trenutno nije dostupan po domenskom nazivu crps.me i pretraga CRPS registra po domenskom nazivu pretraga.crps.me. Sve ostali navodi su netačni, uključujući i navode da je ‘baza uništena’”, rekao je Rajković ranije danas, kada je vebsajt CRPS bio nedostupan unosom internet adrese crps.me.

On je pojasnio da se vebsajtu moglo pristupiti putem javne IP adrese, te da je na taj način već bila moguća i pretraga registra.

Na upit o eventualnom prekidu u radu, načelnica u CRPS Sanja Bojanić kazala je da je, za vrijeme dok vebsajt nije bio u potpunosti funkcionalan, interna aplikacija CRPS normalno funkcionisala i da se, od prošlog ponedjeljka, rad sa strankama odvija nesmetano.

”I stranke mogu da uzmu svaku vrstu dokumenta, da predaju dokumentaciju za bilo koju vrstu registracije, regularno radimo sa strankama”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, i na dopise koji su išli zvaničnom poštom i zavode se u djelovodnik, odgovarali su u zakonom propisanom roku.

Sajber napadi na Vladinu IT infrastrukturu počeli su 20. avgusta. Sajber napadu istog dana i dan poslije, izložen je bio i informacioni sistem Skupštine, iz koje su saopštili i da “nije pretrpio štetu na podacima”.

U prvim danima, saopšteno je da napadi moguće dolaze iz Rusije, ali je ministar javne uprave Maraš Dukaj kasnije rekao da je u pitanju međunarodna kriminalna grupa “Kuba ransomver”.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *