Brazilci šalju stručnjake da utvrde stanje “čarlija”, moguće aktiviranje garancija?

Dodajte komentar

Brazilska BNDS banka najavila je da će poslati u Crnu Goru svoje stručnjake koji će utvrditi u kakvomje stanju “embraer 195 (40-AOC), nakon čega bi mogla pokrenuti proces njegovog vraćanja, što bi državu koštalo najmanje 15 miliona eura, nezvanično saznaje Pobjeda.

BNDS, u čijem je vlasništvu avion, odlučila se na taj korak jer mjesecima nije uspjela da sa aktuelnom i bivšom vladom dogovori njegovu kupovinu. Riječ je o avionu koji je letio u floti Montenegro Airlinesa (MA) od 2010. godine, kada je uzet na finansijski lizingkod BNDS-a. Zanjegaje MA platio 39 miliona eura, ali je BNDS-u ostao dužan četiri rate od po 1,7 miliona dolara. Država je 2010. izdala BNDS-u garanciju za kupovinu aviona, prema kojoj se obavezala da im, u slučaju kršenja ugovora, isporuči avion u ispravnom stanju. Međutim, avion je već dvije godine parkiran na podgoričkom aerodromu, nema motor i nije u plovidbenom stanju. O mogućem aktiviranju garancije nijesu informisani u nadležnom Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), iz kojeg su našem listu rekli da za sada nemaju nikakvu najavu o preuzimanju aviona od strane vlasnika.

MKI neinformisano

“Vodimo pregovore i tražimo idealne načine da riješimo situaciju, ali za sada nemamo nikakvu najavu o mogućem preuzimanju vazduhoplova. Ono u šta smo sigurnije da će se insistirati na pregovorima sa brazilskom bankom istakli su iz MKI, dodajući da su u prvoj polovini godine imali sastanak sa predstavnicima BNDS-a i To Montenegra, te da će u narednom periodu provjeriti tehničko stanje i ispravnost aviona. Brazilci će, prema informacijama Pobjede, narednih dana u Crnu Goru poslati svoje predstavnike da utvrde stanje aviona, koji je od 26. decembra 2020. parkiran na podgoričkom aerodromu. Da bi se avion isporučio BNDS-u, mora biti vraćen u plovidbeno stanje i sa stanjem resursa predviđenim ugovorom, što prema prvim procjenama upućenih u tu problematiku, državu neće koštati manje od 15 miliona eura. Izvori Pobjede kažu da je ,,čarli u katastrofalnom stanju, da nema jedan motor, da mu je propao stajni trap, te daje pitanje hoće li se uopšte moći vratiti u plovidbeno stanje. Vraćanje plovidbenosti ne može se obaviti u Crnoj Gori, budući da je jedina organizacija za održavanje aviona ona koju ima To Montenegro, ali je ovlašćena samo za linijske radove.

Pregovori

Nakon prizemljenja flote MA, BNDS je o kupovini “čarlija” mjesecima pregovarao sa To Montenegrom, tražeći da im isplate dug od 5,3 miliona eura u tri godišnje rate. Vlada Zdravka Krivokapića odobrila je u junu prošle godine kupovinu tog aviona, ali je To Montenegro krajem prošle godine odustao od kupovine, jer su procijenili da u njega treba uložiti još minimum osam miliona eura. Nakon toga je MKI, na čijem je čelu bio Mladen Bojanić, obavijestilo javnost da će oni kupiti avion i rentirati ga To Montenegru, čije je rukovodstvo u međuvremenu odlučio da im “čarli nije potreban, već “airbus”. Šta je Bojanićev resor uradio u pregovorima sa Brazilcima javnost nikada nije obaviještena, a o tome se nije izjašnjavao ni njegov naslj ednik Ervin Ibrahimović. Pravni zastupnik BNDS banke u Crnoj Gori, advokat Saša Vujačić juče je Pobjedi kazao da nije ovlašćen da medijima daje informacije.

Izuzeli dokumentaciju

Vraćanje aviona Brazilcima otežaće to što je To Montenegro izuzeo dokumentaciju ,,embraera dok je vodio pregovore o kupovini, a da pritom nije napravljen zapisnik. Bivši izvršni direktor To Montenegra Predrag Todorović ranije je, u jednom od dopisa stečajnoj upravi MA, naveo da je izuzeo dokumentaciju za potrebe Vlade. Stečajna uprava MA prethodno je u više navrata optuživala To Montenegro da neovlašćeno skida djelove sa “čarlija i ugrađuje ih u svoja dva ,,embraera, što su iz državne kompanije negirali. Oni su o lošem stanju u kojem je ,,čarli nekoliko puta informisali Bojanića, a napravili su i fotografije iz kojih se vide serviseri To Montenegra oko aviona. Zbog sumnje daje otuđeno više djelova ,,čarlija, stečajna uprava MA je 15. oktobra prošle godine podnijela Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv više nepoznatih lica.

Tužilaštvo još traga za dokazima

Pobjeda je juče pitala Osnovno državno tužilaštvo do kakvih su saznanja došli u predmetu koji su formirali povodom krivične prijave stečajne uprave MA, ali nam je iz te institucije stigao odgovor identičan onom koji smo dobili krajem oktobra prošle godine.

“U toku je postupak u kojem se prikupljaju dokazi potrebni za otkrivanje identiteta učinilaca krivičnog djela i donošenja odluke”, naveli su iz tužilaštva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *