U padu indeks UN-a za očekivani životni vijek, obrazovanje i prihode

Dodajte komentar

Decenije napretka u kategorijama očekivanog životnog vijeka, obrazovanja i ekonomskog prosperiteta počela su da se urušavaju od početka pandemije, navodi se u novom izvještaju UN-a.

U posljednje dvije godine, devet od 10 zemalja nazadovalo je po Indeksu ljudskog razvoja UN-a, a uzroci su kovid-19, rat u Ukrajini i uticaj klimatskih promjena.

Indeks ljudskog razvoja uveden je 1990. godine u nastojanju da se prate uz BDP kao pokazatelji blagostanja.

Švajcarska je ove godine na vrhu indeksa s očekivanim životnim vijekom od 84 godine, s prosječno 16,5 godina provedenih u obrazovanju i prosječnom godišnjom platom od 66.000 dolara.

Posljednji na ljestvici je Južni Sudan, gdje je očekivani životni vijek 55 godina, ljudi u prosjeku provedu samo 5,5 godina u školi i zarađuju 768 dolara godišnje.

Crna Gora je na 49 mjestu – nakon Turske, a ispred Kuvajta – što je tri pozicije bolje nego prethodne godine. Očekivani životni vijek je 76,3 godina, u školi se prosječno provede 15,1 godina, a prosječna godišnja zarada je tek 20.839 dolara.

Nazadovanja u većini od 191 zemlje uključene u indeks, naročito u pogledu očekivanog životnog vijeka, vratila su zemlje na pokazatelje razvoja zabilježene 2016, preokrenuvši 30-godišnji trend.

U SAD-u je, na primjer, očekivani životni vijek pri rođenju pao za više od dvije godine od 2019. U drugim zemljama taj pad je čak i veći.

Od uvođenja indeksa, mnoge zemlje su se suočile s krizama i nazadovale, ali globalni trend se stalno podizao. Prošle godine je indeks sveukupno pao od početka praćenja, a ovogodišnji rezultati učvrstili su taj silazni trend.

Učinak nije bio ujednačen. Dvije trećine bogatih zemalja oporavile su se prošle godine, dok je u većini ostalih zemalja nastavljen pad.

Ovogodišnji indeks zasnovan je na podacima iz 2021.

“Ali, izgledi za 2022. su pesimistični”, rekao je Achim Steiner, jedan od autora indeksa, istakavši da se više od 80 zemalja suočava s problemima otplate državnog duga.

“Svjedoci smo dubokih poremećaja, čiji se kraj očekuje tek narednih godina”, dodao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *