OTP postaje drugi najveći igrač u Sloveniji

Dodajte komentar

Mađarski OTP dobio je dopuštenje ECB-a u okviru zajedničkog evropskog nadzora banaka za preuzimanje Nove KBM. OTP banka potpisala je ugovor o kupovini 100-postotnog udjela u Novoj KBM krajem maja prošle godine.

Sadašnji vlasnici i kupac najprije su očekivali završetak procesa do kraja juna ove godine, no odluka regulatora je odložena, a rok je pomjeren na kraj trećeg kvartala. Nova KBM, koja je trenutno u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uskoro bi trebala dobiti novog vlasnika.

Nedavno su se u nekim medijima pojavile informacije da bi posao mogao propasti zbog zabrinutosti Evropske centralne banke – OTP je, između ostalog, dosta izložen Rusiji i Ukrajini, zbog čega su mu ovogodišnji poslovni rezultati pogoršani – i AVK; zajedno sa SKB-om, koji je već u vlasništvu OTP-a, stvoriće se bankarska grupacija koja će po tržišnom udjelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dvije grupacije još snažnije dominirati tržištem.

Kako se nezvanično saznaje, odluka tijela za zaštitu tržišta o najvećem preuzimanju banaka u zemlji nakon sanacije banaka očekuje se idućih dana, tako da bi za dovršetak transakcije bio potreban samo prenos kupoprodajne cijene. Službeno njegov iznos još nije objavljen, neslužbeno se proljetos kada je ugovor potpisan spominjalo oko milijardu eura.

Fond Apollo kupio je Novu KBM zajedno s EBRD-om sredinom 2016. godine za 250 miliona eura. Sredinom 2019. Apollo, odnosno Nova KBM, kupila je i Abanku za 444 miliona eura. Za nju se tada interesovao i mađarski OTP.

Zajedno sa SKB-om, čiji je OTP već vlasnik, stvoriće se bankarska grupacija koja će po tržišnom udjelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dvije grupacije još više dominirati tržištem.

(SEEBiz)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *