Ograničene cijene devet životnih namirnica

Vlada Hrvatske je odlukom o direktnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 odsto, u cilju očuvanja kupovne moći građana.

Najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litru ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturisanu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturske popuste iznosi najviše pet odsto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet odsto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan odsto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0,83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet odsto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan odsto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet odsto.

Ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da tom odlukom Vlada snižava cijene devet prehrambenih proizvoda koji se najviše prodaju u zemlji i to za više od 30 odsto.

“Imali smo kvalitetne razgovore i s predstavnicima trgovačkih lanaca i s predstavnicima proizvođača i donijeli smo zajedničku odluku, kojom se dodatno čuva kupovna moć naših građana. Mislim da treba da donesemo tu odluku kako bi snažno podržali naše građane”, izjavio je Filipović.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.