Kovačević novi stečajni sudija za Montenegro Airlines

Dodajte komentar

Za stečajnog sudiju u predmetu “Montenegro Airlines” (MA) imenovan je sudija Ilija Kovačević, potvrđeno je zvanično “Vijestima” u Privrednom sudu, kojim rukovodi vršiteljka dužnosti predsjednice Dijana Raičković.

Stečajni sudija u ovom predmetu bio je doskorašnji predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić koji se nalazi u pritvoru od 9. maja, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je postupala u 10 stečajnih predmeta nezakonito. Jovaniću je Sudski savjet 14. maja konstatovao prestanak funkcije u Privrednom sudu i od tada je upražnjeno mjesto stečajnog sudije u slučaju MA.

Među uhapšenima je i stečajni upravnik “Montenegro Airlinesa” Saša Zejak.

”Spise predmeta koji su formirani u stečajnom postupku koji se vodi nad stečajnim dužnikom MA u stečaju metodom slučajne dodjele predmeta zadužen je sudija Ivan Kovačević. Sudija Ivan Kovačević se nalazio na dužem odsustvu – bolovanju, pa je tek nedavno počeo sa radom. Nakon što budu preuzete radnje u pogledu imenovanja upravnika, kao i ostale radnje u postupku blagovremeno ćemo Vas obavijestiti”, navodi se u odgovoru Privrednog suda na pitanja koja su “Vijesti” proslijedile u vezi ovog stečajnog postupka.

Stečaj u bivšem nacionalnom avio-prevozniku uveden je krajem aprila 2021. godine na zahtjev Uprave prihoda i carina zbog poreskog duga od 11,9 miliona eura.

”Sud je prilikom odlučivanja cijenio podnijeti predlog, kao i dokaze koji su izvedeni u prethodnom postupku, pa je utvrdio da je predlog osnovan i da su ispunjeni zakonski uslovi za otvaranje stečajnog postupka”, saopšteno je lani iz Privrednog suda.

Radnicima se duguje sedam zarada, kao i staž za oko tri godine. Ukupni dugovi kompanije su 110 miliona eura. Većina imovine kompanije nalazi se pod hipotekama, zabilježbama i drugim teretima povjerilaca.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *