EU sjutra odlučuje o podršci građanima i proizvođačima struje

Dodajte komentar

Ministri Evropske unije (EU) raspravljaće sjutra o podršci građanima i kompanijama u periodu visokih cijena energije, koje je dodatno podstakla obustava isporuka gasa iz Rusije gasovodom Sjeverni tok 1.

Na dnevnom redu biće i hitna podrška likvidnosti proizvođačima struje.

Kompanije prodaju i struju koju tek planiraju da proizvedu, kako bi osigurale određenu cijenu, a na računu na berzi moraju položiti određeni iznos osiguranja za slučaj stečaja prije isporuke prodate struje. Ti iznosi u posljednje vrijeme rastu, prateći poskupljenje struje, pa kompanijama treba više novca.

“Vlade se moraju pobrinuti da ne propadnu zbog pojačane potrebe za likvidnošću. To stvara nemoguć pritisak na likvidnost kompanija koje iznenada, recimo do ponedjeljka, moraju na račun položiti pet puta više novca”, kazao je generalni sekretar udruženja Eurelectric Kristijan Rubi.

Vlade, kako je rekao, moraju biti spremne da osiguraju tim firmama kreditnu liniju, paralelno rješenjima za visoke cijene gasa koje povećavaju troškove električne energije.

“To bi zapravo značilo da bi zadnja kreditna instanca, vlada, morala uskočiti kako bi osigurala opstanak igrača na tržištu električne energije”, smatra Rajan Aleksander iz Aurora Energy Researcha.

Takve kredite, kako je objasnio, obično dodjeljuju komercijalne banke, ali one se približavaju limitu izloženosti.

Evropski ministri razmotriće trenutnu podršku u kreditnim linijama za učesnike na energetskom tržištu, koji moraju plaćati jako visoke depozite, vjerovatno preko Evropske centralne banke (ECB), navodi se u pripremnom dokumentu za sjutrašnji sastanak.

Zvaničnik Euroelectrica istovremeno je kritikovao druge mjere koje će ministri razmotriti, tvrdeći da bi ograničenja maloprodajnih cijena energije i porezi na ekstraprofit mogli uništiti ionako opterećene elektroprivredne kompanije.

Izvor: HR Portfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *