Apple je predstavio iPhone 14 seriju telefona – ovo su cijene

Dodajte komentar

Predstavljena su četiri nova iPhonea: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

Standardni iPhone modeli u najvećoj meri dizajnom podsjećaju na prošlogodišnje, dok Pro modeli donose neka zanimljiva dizajnerska rješenja.

Kod iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modela, uobičajeni izrez je zamijenjen izduženim otvorom u ekranu, gdje su smješteni senzori i selfi kamera. Apple ovaj sistem naziva Dynamic Island, a krasi ga mogućnost da prikazuje prilagođena obavještenja i upozorenja.

Na polju displeja, iPhone 14 i iPhone 14 Plus imaju OLED ekrane veličine 6,1 i 6,7 inča, uz stopu osvježavanja od 60Hz. S druge strane, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max takođe imaju OLED ekrane od 6,1 i 6,7 inča, ali sa varijabilnom stopom osvježavanja od 1Hz do 120Hz.

Korišćenje naprednijeg displeja na Pro modelima omogućiće i implementiranje dugo očekivane “always-on display” funkcije, koja će omogućiti prikazivanje informacija o vremenu, kalendar, aktivnostima i druge podatke na zaključanom ekranu. U ovoj fazi, za očuvanje baterije je zadužena niža stopa osvježavanja.

Kada su u pitanju kamere, iPhone 14 i iPhone 14 Plus na poleđini imaju dvije 12MP kamere sa širokim i ultraširokim senzorom, OIS podrškom. Modeli iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max koriste kamera sistem, koji čine 48MP glavni, 12MP ultraširoki i 12MP telefoto senzor sa 3x optičkim zumiranjem. S prednje strane se nalazi 12MP TrueDepth selfi kamera.

Pro modeli iz iPhone 14 serije dobili su nadogradnju čipseta na Apple A16 Bionic, dok slabija dva telefona i dalje koriste prošlogodišnje Apple A15 Bionic čipove. Kada je u pitanju RAM, Apple je odlučio da poveća početnu količinu memorije na 6GB. Standardni modeli dobijaju LPDDR4X tip memorije, dok je za Pro modele rezervisano 6GB LPDDR5 RAM-a.

Na polju skladišnog prostora, Apple je odlučio da zadrži iste opcije kao kod iPhone 13 linije. Tako iPhone 14 i iPhone 14 Plus dobijaju 128GB, 256GB i 512GB varijante, dok iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju 256GB, 512GB i 1TB prostora za skladištenje podataka.

Apple je uvijek tajanstven kada je u pitanju kapacitet baterije i to uglavnom saznamo nakon rastavljanja novih iPhonea. Prva dva modela zadržavaju punjenje od 20W, dok Pro modeli dobijaju mogućnost punjenja od 30W.

Jedna od novih funkcija koje iPhone 14 linija donosi jeste “Emergency SOS via satellite”. Funkcija omogućava komunikaciju telefona preko satelita u situacijama kada standardna mobilna konekcija nije dostupna.

Vidljiva je jedna bitna promjena u ovogodišnjoj liniji. Nema više iPhone mini modela u ponudi, a njega ove godine mijenja iPhone 14 Plus.

Apple iPhone 14 linija stiže u nekoliko varijanti boja (od kojih je ljubičasata ovogodišnji novitet za iPhone 14 Pro), sa početnim cijenama od 799 dolara za iPhone 14 i 899 dolara za iPhone 14 Plus. Modeli iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max imaju početne cijene od 999 i 1099 dolara.

Apple je takođe predstavio i nove pametne satove (Apple Watch Series 8) i AirPods Pro 2 bežične slušalice.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *