Svečano otvoren prvi Međunarodni festival gejminga i nauke – eFest

Dodajte komentar

Prvi eFest – Međunarodni festival gejminga i nauke svečano je otvoren sinoć u Bemax areni. Kako su ranije najavili organizatori, Podgorica će od 7. do 9. septembra biti domaćin najvećeg Sci-Tech & Gaming događaja u Crnoj Gori – prvog internacionalnog festivala nauke, tehnologije, gejminga i muzičkog programa pod nazivom eFest.

Otvaranju eFesta prisustvovao je i premijer Vlade Crne Gore, Dritan Abazović koji je tom prilikom rekao da eFest predstavlja jednu novu vrijednost, za koju se nada, kako je kazao da će zaživjeti te da isti od Vlade Crne Gore mogu očekivati punu podršku.

“Za mene je lično sve ovo nepoznato, kada su posrijedi ovakva stvaranja i nove tehnologije. Ovakva takmičenja kroz gejming su zaista jako lijepa stvar, i vjerujem da ćemo prisustvovati i prezentaciji mnogih kreativnih ideja. Drago mi je da ovdje vidim mnogo mladih ljudi, koji vjerovatno žele da iskoriste potencijal narastajuće gejming industrije”, poručio je on.

Sa njim je saglasan i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, koji je tom prilikom podjestio da je prije mjesec ugostio predsjednika Svjetske gejming federacije Vlada Marineskua, te da su još prilikom tog sastanku dali punu podršku pomenutom takmičenju.

“Ovo je događaj koji objektivno predstavlja budućnost. Svjestan sam da gejming ne može zamijeniti tradicionalne sportove, ali moram naglasiti da je ovo nešto što je trenutno “in” u Evropi. Imaćemo priliku da tokom festivalskih dana vidimo sve ono lijepo što ovaj sport donosi, i mislim da je ovo prilika da Crna Gora privuče sve one ljude koji žele da ulažu u ovu, za nas, novu branšu”, kazao je on.

U okviru Festivala biće održano i Evropsko prvenstvo u e-fudbalu, jednoj od najpopularnijih simulacija sporta današnjice, u organizaciji Saveza elektronskih sportova (SESCG) i partnera.

Prisutne na otvaranju pozdravio je i predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć koji je posebno zahvalio predsjedniku Olimpijskog komiteta Crne Gore koji je, kako je kazao, prvi prepoznao potencijal esporta u Crnoj Gori, kao i ministru sporta, koji je prepoznao znacaj esporta.

“Naredna tri dana bićete u prilici da posjetite eFest, festival tehnologije, asporta i IT-ja, i nadam se da će se cijela zajednica Crne Gore ovdje okupiti te da će ovaj događaj u bliskoj budućnosti postati tradicija”, poručio je on.

Sekretar Svjetske gejming federacije i predsjednik Adria e-sport federacije Boban Totovski kazao je da za njega velika čast ukazana prilika da predstavlja najveću federaciju esporta u svijetu koja broji, kako je rekao, 130 članova.

“Pozdravio bih sve prisutne, i moram da naglasim da mi je veoma bitno što smo večeras u Crnoj Gori upravo ovim povodom, posebno mi je drago što je crnogorski Olimpijski komitet prihvatio da u svoju porodicu primi i crnogorski Savez elektronskih sportova. Smatram da će to biti podsticaj za razvoj elektronskog sporta i u Crnoj Gori ali i u regionu”, rekao je Totevski.

Predstavnik Evropske e-sport federacije Ido Broš kazao je da je pomenuto takmičenje najbolje do sada organizovano kada je posrijedi e-fudbal u Evropi.

“Dvadeset sedam država je poslalo svoje najbolje igrače, i ovo je za sada najveće takmičenje ovakve vrste. Za mene je ovo jedno uzbudljivo i inspirativno veče. Ovo je jedan od onih specijalnih dana kada  se kao zajednica okupimo na jednom mjestu, kako bi se bolje upoznali. Prava vrijednost esportova jeste upravo u povezivanju ljudi, ona ih veže bez obzira na jezik i državne granice”, kazao je on.

Kako je ranije najavljeno, pored takmičarskog dijela programa, eFest posjeduje i izložbeno-interaktivni karakter u sklopu kojeg posjetioci mogu da vide i isprobaju najnovija tehnološka dostignuća iz Crne Gore.

Tokom tri dana u Bemax areni, kao i prostoru oko nje, za posjetioce je pripremljen bogat program. Planirano je da se unutar arene u jednom dijelu sale održava program namijenjen gejmerima, u okviru kojeg će osim Evropskog prvenstva u e-fudbalu biti turniri u još 12 naslova igrica.

Na Evropskom prvenstvu u e-footballu učestvuju gejmeri iz Holandije, Hrvatske, Luksemburga, Češke, BiH, Azerbejdžana, Belgije, Gruzije, Francuske, Ukrajine, Švedske, Italije, Izraela, Portugala, Slovačke, Španije, Srbije, Mađarske, Velsa, Turske, Kosova, Jermenije, Slovenije, Austrije, Makedonije i Crne Gore.

Drugi dio sale, i dio prostora oko sale biće iskorišćen za prezentovanje naučno-tehnoloških dostignuća iz Crne Gore. U sklopu eFest-a odžaće se i zabavno-muzički program u saradnji sa “Fešta” festivalom, gdje će prisutne zabavljati popularni domaći i inostrani DJ-evi u posebno osmišljenom futurističkom ambijentu.

Mediabiro

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *