Spajić: Rebalans im treba da bi u susret izborima nastavili masovno zapošljavanje i potrošnju

Dodajte komentar

Za devet mjeseci deficit u budžetu Crne Gore će biti izmeđi nula i jedan odsto, što znači da bi dospjeli do najavljenih 420 miliona eura deficita morate da potrošite više nego što zaradite u samo tri mjeseca, saopštio je jedan od osnivača pokreta Evropa sad i bivši ministar finansija, Milojko Spajić.

“Odnosno da tim rebalansom to omogućite. Zašto se to radi? Mislim da je jednostavno objasniti – Vlada je pala, znaju da će doći izbori da će sve te političke partije koje isto funkcionišu od 90-ih godina, žele partitokratijom, masovnim zapošljavanjem i potrošnjom pobijede na izborima, to je jedina istina. Oni koji pitaju da li je Crna Gora pred bankrotom su doveli državu pred bankrot, to smo zatekli u decembru 2020. godine”, rekao je Spajhić.

Dug FZO, kako je naveo, kad su oni došli na vlast bio je 60 miliona eura, te da je 15 miliona odmah vraćeno.

“Za mjesec dana rada u 2020. smo smanjili naslijeđeni dug. To je isti dug koji se sad pominje. Pojedinci su imenovani kao direktori FZO i taj dug su vratili na onaj prethodni iznos od poko 65 miliona eura. To je jednostavno tako. Nisu se snašli, to su ljudi koji su partitokratski tu bili. Mi moramo imati ljude koji su znaveni i koji će reformisati sistem”, rekao je Spajić.

On je rekao da je program “Evropa sad” u potpunosti uspio jer se bavi isključivo prihodnom stranom budžeta.

“Da je “Evropa sad” problem vi bi imali prihode ispod plana, ispod prošlogodišnjeg nivoa. Smanjili smo poreze i doprinose na rad. Smanjili smo smanjenje akciza i uprkos svemu tome mi naplatimo poreza i doprinosa, akciza, carin… 131 miliona eura više…”, rekao je Spajić.

Nekadašnji državni sekretar i član novoformiranog pokreta, Branko Krvavac je kazao da je program “Evropa sad” pokazao da je moguć.

“Imamo rast zaposlenosti, pad nezaposlenosti, rast zarada. Zamislite da nije bilo programa što bi bilo sa platama i penzijama u Crnoj Gori. Inflacija je u potpunosti uvezena…”,ocijenio je Krvavac.

Spajić se nadovezao da program nema veze sa inflatornim pritiskom, već da je on posljedica rata u Ukrajini, te da je pogođen cijeli svijet budući da veliki broj proizvoda dolazi iz tih zemalja.

Prema njegovoj ocjeni, u javnosti se diže fama zbog straha od pokreta “Evropa sad”.

– Imamo ljude koji žele novo doba i one koji bi da se vrate u 90-e. Potpuno je jasno da oni hoće stvari da vrate na staro. Da vrate minimalnu zaradu na 222 eura. To je jasno i svako može to da zaključi. Žele i da smanje prosječnu zaradu. Žele zamjene, a ne promjene. Sad oni hoće onoga što je DPS radio 30 godina – rekao je Spajić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *