Restrikcija neće biti, cijena struje ostaje ista  

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija konačno su odlučili da pripreme predlog mjerauštede električne energije koji će se odnositi na javni sektor, javne ustanove, javnu rasvjetu…

Nekoliko mjeseci slušamo priče o energetskoj krizi i teškoj jeseni, a država do sada ništa konkretno ni je uradila po pitanju uštede električne energije, za koju je premijer Dritan Abazović ranije, a i juče, kazao da je i pitanje hoće li se i moći nabaviti.

Abazović je na jučerašnjoj sjednici Vlade kazao da je svaka ušted a dobrod ošl a, te d a se o tome mnogo priča u Njemačkoj i Francuskoj, a da ne vidi da Crna Gora preza od ušteda, makar što se tiče javnih površina i opština.

Državni sekretar MKI Petar Odžić kazao je da su imali neformalne sastanke sa Zajednicom opština, te da jedna opština može mnogo više d a uštedi nego domaćinstva.

“Opština Budva samo za rasvjetu mjesečno troši 45 do 70 hiljada eura. Verifikacijom komisije možemo odmah početi sa mjerama. Sa Zajednicom opština ćemo donijeti set mjera i početi sa lokalnim samoupravama”, rekao je Odžić na sjednici Vlade.

Izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin ukazao je da je kod nas energetska kriza najveća tokom ljetnjih mjeseci, te da je dosada,EPCG iznijelanajveći teret krize. Rekao je i d a država do sada nije pomagala ni na koji način da se kriza prebrodi, već da su oni stimulisali uštedu energije kod građana.

Rovčanin je istakao da neće biti restrikcija, kao ni da se cijena struje neće povećavati do kraja godine.

EPCG je jedini slučaj u Evropi koji nosi samostalno, bez pomoći države, teret energetske krize. Štednja je značajna i za građane i za EPCG, jer smo velike količine struje nabavljali u julu, avgustu i septembru. Za ta tri mjeseca smo uvezli energiju vrijednu 107 miliona eura. Pritom su to slične količine kao prošlih godina, ali su cijene deset puta više. U 2020. godini, kada su bile stabilne cijene, za cijelu godinu smo uvezli 30 miliona eura struje, a samo u julu ove godine 36 miliona eura. Nekad smo struju nabavljali za 50 eura, sada za 500 eura pojasnio je Rovčanin.

Ukazao je da tokom ljetnjih m jeseci u Crnoj Gori se troši između devet i 10 gigavat-sati (GWh) struje, a kada nije sezona potrošnja je oko 7,5 GWh. TE Pljevlja proizvodi pet GWh, HE Piva 1,5 do dva GWh, a OIE pola GWh. Dok je sezona fale oko dva GWh, a kad nije manja je potreba za uvozom. Rovčanin ukazuje da je za Crnu Goru energetska kriza praktično u ljetnjim mjesecima, a da se u poslednja tri mjeseca očekuje da EPCG stovri i viškove električne energije.

“EPCG će zbog ovih cijena pretrpjeti finansijske negativnosti u trećem kvartalu, ali se nadamo da ćemo u četvrtom kvartalu imati viškove, koje ćemo prodati, kako bi anulirali gubitak tokom ljetnjih mjeseci, kada uvozimo oko dva GWh električne energije”, rekao je Rovčanin.

Istakao je da je EPCG pregrmjela ljetnje mjesece, da je obezbijedila kontinuitet, ali da će to i te kako osjetiti finansijske državne kompanije.

“Neće se povećavati cijene struje, niti će biti restrikcija, ali sve to trpi EPCG”, zaključio je Rovčanin.

Dodatne količine drva u nekoliko opština

Vlada je na jučerašnjoj sjednici izmijenila i program gazdovanja šumama radi odgovora na energetsku krizu i povećanja cijenaogrevnogdrveta. Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je kazao da je to urađeno u svrhu snabdijevanja građana u ruralnom području.
U opštinama Kolašin, Rožaje, Danilovgrad, Gusinje i Plužine nisu planirane dovoljne količine drvne mase. Neophodno je dopuniti program gazdovanja, jer se traže dodatne količine na energetsku krizu i da svaki građanin može po jeftinijoj cijeni da obezbijedi dovoljno drva rekao je Joković.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *