Radulović: Unazadile su nas nesrećne strateške odluke

Dodajte komentar

Nesrećne strateške odluke, poput ukidanja Montenegro Airlinesa, odlaska renomiranih investitora i svjetskih lanaca koji su namjeravali da dođu u Crnu Goru, vratile su turizam unazad, kazao je juče Pobjedi vlasnik Montenegro stars grupe Žarko Radulović.

Komentarišući izjavu predsjednika države Mila Đukanovića da se u posljednje dvije godine desio zaokret u turizmu, te da smo se vratili u ’70. godine i postali prosječna jeftina destinacija, Radulović je rekao da je djelimično tako.

“Ne mogu se složiti sa predsjednikom do kraja, nadam se daje malo pretjerao i da mu nije dobra prognoza. Jesmo li se vratili u ’70. ne znam, ali sigurno je daje ovo vrijeme donijelo stvari koje su nas usporile u pogledu razvoja i dostizanja cilja koji je koristan svima nama”, naveo je Radulović, dodajući da su pandemija i promjena vlasti prouzrokovali zastoj tokom kojeg je turistička privreda 21 mjesec radila sa gubitkom.

“Toga ni u ratu nema. Ako se nastavi ova agonija, može nas dovesti i do ’70-ih. Slika je dosta mračna, perspektive ima, ali nam trebaju rezovi, konsenzus onih koji su na vlasti i da nam se Vlada što manje miješa u posao i da stvori ambijent u kojem možemo da radimo”, istakao je Radulović.

U intervjuu Gradskoj televiziji, Đukanović je kazao daje Crna Gora pred bankrotom zbog neodgovorne politike i populističkog programa “Evropa sad”. Ocijenio je daje optimističan scenario potpisivanje aranžmana sa MMF-om, a pesimističan gore od toga. Bivši ministar ekonomije Jakov Milatović smatra da je Đukanović bolji poznavalac privatnih nego javnih finansija, te da ne razumije dovoljno tu temu.

“Potvrda kreditnog rejtinga Crne Gore od prije dva dana od strane Standard & Poor’s najbolje govori koliko nijeste u pravu i ne razumijete to što govorite. Jer da su j avne finansije pred kolapsom, ova međunarodna agencija bi smanjila naš kreditni rejting, kao što je to radila više puta za vrijeme vaših mandata”, tvitnuo je Milatović.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže daje istina negdje između tvrdnji Đukanovića i njegovih kritičara.

“Ima prostora za kritiku aktuelne i prethodne vlade, ali nije realno daje država pred bankrotom. Obaveze države se izvršavaju i, prema riječima aktuelnog ministra finansija, neće biti ugrožene”, rekao je Drecun Pobjedi.

Komentarišući učinke programa “Evropa sad, naveo je daje među prvima zagovarao povećanje plata i smanjenje doprinosa, te da time nije došlo do ataka na privredu.

“Radi se samo o raspodjeli sredstava. Posljedica toga su rast potrošnje, veći prihodi od PDV-a, ali i veći spoljnotrgovinski deficit, jer smo uvozno zavisna zemlja”, istakao je Drecun, ali i naglasio daje doprinos za zdravstvo ukinut bez adekvatnog objašnjenja, te da je za veće prihode potrebna veća poreska osnovica i jača poreska disciplina.

Smatra da je pretjeran zaključak Đukanovića da smo postali prosječna destinacija j eftinog turizma.

“Desila se korona, a potom rat u Ukrajini. Ako se izvlači trend na osnovu posljednje dvije sezone to je tačno, ali nije dobro donositi zaključke na osnovu toga. Trebaće nam nekoliko godina da se turizam vrati na staro, jer život nije isti kao prije pandemije” ocijenio je Drecun.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković smatra da će se efekti programa “Evropa sad” vidjeti tek sljedeće godine, ali da je jasno da se on morao primijeniti fazno. Ovakve odluke su se morale donositi planski, sa temeljnim analizama, ali i sa modalitetima šta raditi ukoliko dođe do problema u primjeni, koji su načini za zaobilaženje problema. Da se radilo na ovakav način, danas bi bilo mnogo lakše da znamo kako će sistem reagovati u narednom periodu, a i kako se mogu ublažiti posljedice njegovog nefunkcionisanja naveo je Mulešković, dodajući da se uz primjenu “Evrope sad morala racionalizovati javna potrošnja, što nije urađeno.

“Što se tiče turističke sezone, jasno je daje fokus bio na regionalnim tržištima što, zapravo, povećava masovnost turista, ali ne povećava prihode. Još nemamo zvanične efekte ove turističke sezone, ali već sada se mora raditi na kreiranju jasne strategije šta Crna Gora želi od turizma”, zaključio je Mulešković.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *