Kako pripremiti svog školarca za novu školsku godinu

Dodajte komentar

Prva sedmica u školi je uzbudljiva, ali ume da unese i nervozu učenicima. Uzbudljivo, a opet iscrpljujuće.

Različiti su odgovori roditelja na pitanje kako se njihova djeca osjećaju povodom nove školske godine. Neki učenici su više nego uzbuđeni – pričaju o povratku u školu od dana kada se završila prethodna školska godina. Neki su ravnodušni, samo žele da se vrate druženju sa prijateljima i obavezama. A drugi se plaše povratka, bilo da je to zbog poteškoća u odnosima, previše obaveza ili straha što je došao kraj ljetu. Bez obzira na to u kojoj klupi vaše dijete sjedi, ne postoji pravi ili pogrešan način kako treba da se osjeća – ali postoje načini pomoću kojih možete da im pomognete da budu spremniji za povratak u školu.

Uzbuđenje zbog nove školske godine

Djeca upijaju raspoloženje svojih roditelja više nego što mislite. Pošto balansiranje između posla i porodičnog života može biti stresno, dodavanje škole u ​​raspored sigurno će vas uzdrmati. Ako ste pod stresom zbog odvođenja djece u školu, pripreme doručka i ručka i pritiska da vam djeca budu dobri učenici u školi, oni će to primijetiti. Danima ili čak mjesecima prije početka škole, potrebno je mentalno ili fizički da se pripremite za promjenu kako biste lakše prešli sa stanja ljetnjeg raspusta u školske obaveze. Pomozite svojoj djeci da podignu svoje uzbuđenje zbog učenja ili povratka njihovim prijateljima. Vi ste glavni izvor za stav vašeg djeteta prema školi, pa smanjite svaki pritisak gdje se od njih očekuje da budu najbolji đaci i dajte prostora zabavi. Vidjećete da će biti više uzbuđeni što će krenuti u školu i postati dobri đaci jer oni to tako žele i mogu.

Uvođenje noćne rutine

Roditeljima spavanje teško ne pada, ali je učenicima, posebno prve sedmice u školi, mnogo teško kada govorimo o spavanju. Zato je važno da olakšate noćnu adaptaciju prije nego što zaspite. Odredite idealno vrijeme za spavanje za svoje dijete tako što ćete izabrati vrijeme koje će im obezbijediti najmanje 8 sati sna kako bi se maksimalno odmorili pred odlazak u školu. Kada odredite vrijeme za spavanje, počnite da kreirate rutinu pred spavanje. To je nekorišćenje telefona i kompjutera, gašenje svjetla i puštanje spore muzike najmanje 30 minuta prije spavanja. Opuštanje prije spavanja može biti teško, ali to ne mora da bude borba. Učenici žude za rutinom, a noću će rutina signalizirati njihovim tijelima da su dnevne aktivnosti završene, misli mogu da počnu da se smiruju, a spavanje je dar. Mali savjet: ne zaboravite da podesite najmanje 2 alarma!

Jutarnja rutina pred školu

Dobro jutro! Nema ništa bolje od buđenja sa osjećanjem radosti i iščekivanja školskog dana koji je pred nama! Nakon što pritisnete odlaganje alarma nekoliko puta, uvjerite se da se vaše dijete nježno probudilo, a ipak sa uzbuđenjem za školu. Neka dijete odabere odjeću u kojoj će se osjećati samouvereno i udobno. Pokušajte da pripremite odjeću dan ranije, jer bi to moglo da smanji anksioznost i da se iskoristi kao jedan od načina da ih pustite da spavaju nekoliko minuta više. Dok im pakujete ručak, preporučujemo vam da odaberete njihove omiljene grickalice, proteine i pića, i što je najvažnije, komad ukusnog slatkiša. Potrudite se da krenete na vrijeme u školu, računajući školski saobraćaj, kao i vrijeme da vaše dijete pronađe učionicu ako je mijenja i zauzme svoje mjesto. Kada učenici znaju gdje treba da idu i gdje se sve nalazi, to će im pomoći da budu manje anksiozni zbog škole.

Javljanje na časovima

Sada kada ste učinili sve što je u vašoj moći da svoje đake pripremite za školu, vrijeme je da oni preuzmu punu odgovornost za to kako im prolazi ostatak dana. Učenici se mogu naučiti kako da uče – što znači da kao roditelji možete djeci dati savjete i trikove o efikasnim načinima da zadrže više informacija. Na primjer, dok su na času, ohrabrite ih da razgovaraju sa svojim nastavnikom. Izgradnja odnosa nastavnik-učenik učiniće da se vaše dijete osjeća bezbjedno u svojoj učionici i otvoriće vrata za beskrajno učenje. Podstaknite svoje dijete da obrati pažnju na času tako što će učestvovati u nastavi. Prva sedmica u školi je često odlično vrijeme za učešće, jer su obično uvodna predavanja ili nastave. Tada mogu postavljati pitanja i dijeliti mišljenja sa drugima kada im se pruži prilika. Učešće u nastavi postaje lakše što se više praktikuje, a teže ako se duže čeka.

Nova prijateljstva 

Sticanje novih prijateljstava može biti lako, međutim nekima može biti i veoma teško. Kao roditelji, često naglašavamo društveni život naše djece i način na koji oni komuniciraju i grade odnose sa drugima. Tokom trajanja školske godine ohrabrite svoje učenike da upoznaju nove ljude. Iako to može biti kliše, povremeno podsjećanje vašeg djeteta da bude društveno i da „stekne nove prijatelje“ nije beskorisno. Učenici zadržavaju ove informacije i povezuju ih sa činjenjem nečeg pozitivnog. Možda će se jednog dana, kada dođe vrijeme, predstaviti novoj osobi i osjećaće se zaista dobro. Pritisak da se stiču novi prijatelji ne treba da postoji, posebno kada su u pitanju introvertna djeca. Vidjećete da čak i jedan prijatelj ili jedan razgovor sa nekim može uticati na to kako se oni osjećaju u vezi sa odlaskom na časove na duže staze. Kao roditelji možete pomoći u pokretanju razgovora ili čak vježbati sa njima; mogu da pričaju o svom ljetu, što je lak i zanimljiv razgovor, posebno sa nekim novim. Ili mogu da pričaju o svojim časovima, predstojećoj školskoj godini ili da li imaju neke hobije ili interesovanja. Razgovori mogu biti zastrašujući, ali kada predstavite opcije za teme, to može pomoći u uklanjanju nervoze i pomoći vašem djetetu da se oslobodi stidljivosti.

Opuštanje poslije škole

Kraj svakog dana je naporan, ali kraj školskog dana je dodatno iscrpljujući. Fizička snaga i emocije djeteta se miješaju danima, pa će najvjerovatnije osjetiti psihički i fizički krah. Pitajte ih o danu, ali nemojte potencirati priču ili pretjerivati u ispitivanju – bio je to baš dug dan i možda će im biti potrebno dosta vremena da se samo prilagode. Možda samo žele da gledaju TV, igraju igrice, užinaju i odmaraju se na kauču kako bi se opustili. Ili će možda, ipak, željeti da pričaju bez prestanka o tome! Imati sluh za njihov glas je odličan način da podržite svoje đake i pomognete im da se osjećaju ostvarenim zbog završetka školskog dana.

Za vašeg učenika, povratak u školu može uvijek biti praćen određenim nivoom uzbuđenja ili anksioznosti. Ali kao roditelj, možete minimizirati ovaj strah tako što ćete biti pozitivni i pomoći im da otkriju nove i uzbudljive perspektive boravka u učionici. Iako imate mnogo toga za šta se morate brinuti svakog dana, pobrinite se da odvojite vrijeme da se opustite i prilagodite novoj rutini za vas i vaše dijete tokom školske godine. Uz određenu pripremu, optimizam i širok osmijeh, nema razloga za brigu.

Takođe, vaše brige mogu biti dodatno smanjene uz UNIQA polisu osiguranja djece, učenika i studenata od nezgode. Obezbijedite je u UNIQA poslovnici ili onlajn putem vebšopa.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *