Doktor Propast: Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato

Dodajte komentar

Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato smanjenja proizvodnje, rastuće inflacije i nezaposlenosti, upozorava poznati ekonomista Nurijel Rubini.

Novo dramatično upozorenje o stanju ekonomije o vodećoj sili sveta Rubini je izrekao tokom vebinara „eToro“.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), vodi bitku kako bi podizanjem kamatnih stopa osušila finansijsko tržište od viška novca, upumpanog tokom borbe sa posljedicama pandemije koronavirusa, i obuzdala rastuću inflaciju.

Međutim, ističe Rubini, FED će možda morati da udvostruči aktuelne kamatne stope na pet odsto kako bi obuzdao inflaciju.

“Ali takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Štaviše, povećanje kamatne stope moglo bi da izazove dužničku krizu. Brinem zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdijevanju i najgore od globalne finansijske krize iz 2008. zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna”, naglasio je on.

Poznati ekonomista upozorio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrijednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.

Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da natjeraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbjegla, smatra Rubini.

“Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji. Morate biti ispred krive, a ne da je pratite i tek onda reagujete”, zaključio je on.

Nurijel Rubini postao je poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008. godine, a na Volstritu je zbog toga stekao nadimak „Doktor Propast“.

Izvor: BiF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *