Direktor Deutsche Banke kaže da je Njemačkoj suđena recesija

Dodajte komentar
Berlin

Njemačka ide ka recesiji zbog sve većih cijena energenata, rekao je izvršni direktor Deutsche Banke Christian Sewing, naglašavajući ekonomske rizike do kojih je došlo zbog manjka gasa u Evropi.

Cijene energije će ostati visoke neko vrijeme, stvarajući prijetnju našoj ekonomiji”, rekao je Sewing na konferenciji Handelsblata u Frankfurtu u srijedu, prema kopiji njegovog govora. “Visoke cijene i uska grla u snabdijevanju znače da više nećemo moći da spriječimo recesiju u Njemačkoj”, rekao je on.

Kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu dostigla je novi vrhunac kada je Gazprom PJSC objavio da je na neodređeno vrijeme obustavio protok gasa kroz gasovod koji povezuje zemlju sa Rusijom, Sjeverni tok jedan.

Evropska unija se utrkuje u pronalaženju ideja kako bi sprečila da se energetska kriza pretvori u ekonomski slom. Ministri energetike pripremaju se za hitan sastanak u Briselu u petak, piše Bloomberg Adria.

Sewing je ranije rekao da bi potpuni prekid isporuka ruskog gasa odveo Njemačku u recesiju. Nekoliko zajmodavaca, uključujući Commerzbank AG, reklo je da će morati da povećaju kreditne odredbe prema ovom scenariju, iako očekuju da će podrška vlade ublažiti udar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *