Zlato raste pod pritiskom inflacije, ECB-ovo povećanje stope u fokusu

Dodajte komentar

Vrijednost zlata je porasla kako je dolar pao, a izgledi za inflaciju zbog viših troškova energije nadmašili su očekivano povećanje kamata Evropske centralne banke.

Zlatna poluga se stabilizovala nakon što je zaustavila petomjesečni pad do avgusta, dok su prinosi američkog dolara i 10-godišnjih obveznica rasli, što je opteretilo beskamatni plemeniti metal. Zlato takođe ima podršku kao tradicionalna zaštita od cenovnih pritisaka.

Centralne banke na svjetskom nivou podižu stope kako bi se borile protiv inflacije, uz rastuća očekivanja da će Evropska centralna banka povećati kamatu za 75 baznih bodova u četvrtak. U međuvremenu, Narodna banka Kine (PBOC) krenula je u suprotnom smjeru, nedavno snizivši svoju ključnu kamatnu stopu za 10 baznih bodova.

U ponedjeljak je Kina rekla da je “od ključne važnosti” da zemlja usvoji politike podrške u ovom kvartalu dok se pokušava oporaviti od gubitaka povezanih sa pandemijom. PBOC je takođe smanjio iznos depozita u stranoj valuti koje banke moraju izdvojiti kao rezerve po drugi put ove godine, pokušavajući da ojačaju juan nakon što je valuta pala na najniži nivo u dvije godine, prenosi Bloomberg Adria.

Evropski ministri u petak će raspravljati o posebnim merama za obuzdavanje rastućih troškova energije, od ograničenja cijena gasa do obustave trgovanja energetskim derivatima, dok blok pokušava odgovoriti na sve dublju krizu. Zasebno, sirova nafta je porasla nakon što je OPEC+ najavio da će smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno u oktobru.

Promptno zlato poraslo je 0,6 odsto na 1.719,90 dolara za uncu u 09.09 ujutro u Singapuru, nakon što je u ponedjeljak palo za 0,1 odsto. Bloombergov dolar spot indeks pao je 0,3 odsto, dok je ostao na rekordnom nivou. Cene srebra, platine i paladijuma takođe rastu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *