Zaposleni trgovina savjetuju: 13 nevjerovatnih trikova za uštedu novca

Iako je hraniti sebe i porodicu neophodan trošak, ne škodi da tražite načine da uštedite novac kada punite korpu u prodavnici.

Eatthis donosi efikasne trikove za smanjenje i uštedu novca u trgovini mješovitom robom, i to od prema zaposlenicima koji znaju sve insajderske tajne trgovina.

Pogledajte cijenu po gramaži

Iako će vam možda biti potrebna lupa ili da se jako približite polici kako biste našli cijenu po jedinici. Kako to? Luis Corvera, viši pomoćnik menadžera u Smart & Final store 431 kaže da vam može pomoći da bolje razumijete vrijednost proizvoda. Ponekad najjeftinija cijena nije i najbolja ponuda, pa pogledajte koliko je pakovanje u gramaži jer ćete tim postići uštede.

Pekarske proizvode kupujte smrznute

Ako nijeste pretjerano izbirljivi kada je u pitanju kasnonoćni unos šećera, možda ćete htjeti da skrenete od pekare ili do dijela prodavnice sa smrznutom hranom. Kao jedan korisnik Reddita i bivši zaposleni Costcoa ističe kako su zamrznuti kolačići, hljeb, pecivo i druga roba znatno jeftiniji od svježih vrsta iste kompanije. Kako kaže, kutija od 24 svježih kolačića košta 7,99 dolara, dok je kutija smrznutih od 180 grama 34,99 dolara.

Probajte prije nego što odlučite da kupite

Kao što je direktor marketinga za Trader Joe’s podijelio u svom podcastu ‘Inside TJs’, većina trgovina će ispuniti vaš zahtjev da proizvod isprobate, tako da ne morate bacati ni hranu—ni novac. Bez obzira gdje kupujete, razmislite o tome da pitate na odjeljenju delikatesa, pekare ili gotove hrane imaju li otvorene posude s proizvodima koje želite da kupite. Velike su šanse da će vam dati zalogaj ako ih imaju.

Nemojte padati na sniženja

Jeff Campbell bio je voditelj Whole Foods Marketa više od dvije decenije, kaže da iako se to može činiti pomalo kontraproduktivnim, pametnije je držati se popisa za kupovinu namirnica nego da vas mame naljepnice s rasprodajama. Kako to?

Trgovine mješovitom robom često skreću pozornost na proizvode koji se ne prodaju. To ima smisla jer ne žele da izgube na svom ulaganju. Ponekad vam to ide u prilog; mogli biste otkriti novu stvar koju volite. Ali češće nego ne, samo skuplja prašinu ili buđ u vašoj kuhinji.

Obratite pažnju na rasprodaje artikala koje često kupujete

Većinu vremena kupci pretpostavljaju da je gotova stvar nakon što kupe neki artikl u trgovini i odnesu ga kući. Za čudo, za mnoge trgovine to nije tačno. Zapravo, bivši menadžer u Costcou podijelio je u temi na Redditu da ako proizvod krene u rasprodaju manje od 30 dana nakon što ste ga već kupili, oni će vam dati razliku novca—bez pitanja.

Kupujte robnu marku trgovine

Iako svako ima neke brendove koje preferira više od drugih, za osnovne potrepštine, Corvera kaže da je dobro da kupujte privatne robne marke trgovina. Bilo da je u pitanju trgovina Whole Foods, Trader Joe’s, Walmart, Target, Smart & Final ili bilo koja trgovina mješovitom robom, gotovo je uvijek jeftinija i vjerovatno vaši okusni pupoljci ne mogu primijetiti razliku. (Napomena Investitora: Kod nas su to brendovi poput Dobro i sl…)

Ako vam se ne sviđa, vratite ga

Ponekad impulsivno kupite grickalicu samo da dođete kući i ne sviđa vam se. Događa se, ali to ne znači da morate snositi finansijske posljedice. Portparol kompanije Trader Joe’s rekao je za The New York Times da ako kupac nije oduševljen proizvodom, uvijek ga može vratiti i dobiti cijeli novac natrag. I da, to je istina čak i ako je otvorena kutija. Mnoge trgovine mješovitom robom imaju slična pravila.

Odredite dan rasprodaje za vašu lokalnu trgovinu

Kad sljedeći put odete u svoju lokalnu trgovinu mješovitom robom, pitajte ih kojeg dana u sedmici počinju i završavaju njihove akcije. Svaka trgovina je drugačija po tom pitanju, pa kad jednom otkrijete dane, možete tempirati šoping i kada ćete najviše uštedjeti.

Obratite pozornost na svoju blagajnicu

Campbell ističe da su POS ili sistemi prodajnih mjesta komplikovani, a i greške se uvijek mogu dogoditi. Iako bi trebalo da budete ljubazni ako se to dogodi, Campbell preporučuje da ipak obratite pažnju na svaku cijenu dok se skeniraju na blagajni.

Kupite cijeli paket/karton

Iako se to razlikuje zavisno od lokacije, bivši zaposleni Whole Foodsa napominje da možete postići dogovor kupovinom na veliko, čak i ako nijeste u trgovini na veliko. Recimo da uživate u nekoliko gaziranih voda svaki dan kao predah od običnog H20. Umjesto pakovanja od 12 komada, uzmite cijeli karton. Na kraju biste mogli uštedjeti i do 10%.

Razumite politiku kupona

Mnoge trgovine mješovitom robom prihvataju kupone, ali imaju ograničenje koliko ih možete primijeniti na istu hranu. Ponekad prodajnoj cijeni možete dodati kupon, a ponekad možete učiniti ono što Campbell naziva “slaganjem kupona”, gdje koristite i kupon trgovine i kupon proizvođača.

Kupujte meso utorkom

Sniženo meso ne znači da je manje kvalitetno, nego da ima kraći rok trajanja i da ga treba što prije potrošiti. Campbell kaže da će većina prodavnica s velikim prometom sniziti svoje meso nakon što prođe vikend. Znaju da će ponedjeljkom i utorkom biti manje gužve, zbog čega je početak sedmice pametnije vrijeme za pronalaženje ukusnih proteina, ali manje ćete platiti za njih. (Napomena Investitora: Kada su naše trgovine u pitanju, najbolje je da mesara u prodavnici otvoreno pitate kojim danima dobijaju meso)

Krenite u kupovinu rano ujutro

Jedan od trikova za najbolje razumijevanje kako smanjiti potrošnju jeste razmišljanje o svakodnevnom životu zaposlenih. Budući da je manje ljudi u trgovinama rano ujutro, tada će zaposleni imati vremena i obaviti krugove po prodajnom mjestu, pregledati zalihe i odrediti čemu će uskoro isteći rok trajanja. Ako slučajno budete u blizini u prvih nekoliko sati od otvaranja, bićete među prvima koji će te stvari moći da kupite.

Izvor: Poslovni dnevnik.

Check Also

Država kupila akcije Luke Bar za 8,18 miliona

Država je danas na Montenegroberzi kupila oko devet miliona akcija Luke Bar, po ukupnoj cijeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published.